Борисов пак оглавява Външната комисия в парламента

Ротационен председател за звеното за контрол на службите за сигурност

Новини
11:55 - 17 Юли 2024
976
Борисов пак оглавява Външната комисия в парламента

Седем председателски места в комисии - това е компромисът, който най-сетне задвижи разпределението на комисиите и старта на работата им. Най-после Народното събрание се захвана със сформирането на комисиите като по предварителните заявки най-голямата парламентарна сила, ГЕРБ-СДС, се бе прицелила в ръководството на 7 комисии.

Без изненада те поискаха тези, в които и до сега са били изключително активни - отбрана, енергетика, социална. В предварителното разпределение ГЕРБ обаче взе и няколко, за които ПП-ДБ проявяваше апетити -  комисиите по правни и конституционни въпроси, външна политика, по вътрешна сигурност и обществен ред и антикорупционната.

Регионална политика, здравеопазване, вероизповедания, електронно управление и комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове - това бе предвидено за ПП-ДБ.

5 са и председателите, договорени от  "Възраждане", за които бяха разпределени култура, туризъм, за българите в чужбина, по младежки дейности и спорт и новосформираната комисия по демографска политика, децата и семейството.

ДПС отново се бореше за бюджетна, по околната среда и водите, както и транспортната.

БСП получи земеделие и икономика, ИТН пък взимат образование и за прякото участие на гражданите.

25-ата комисия - за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, е единствената, която се формира на паритетен принцип, а председателят е ротационен.

Външната комисия е от 19 депутати, 6 от ГЕРБ, по 4 от ПП-ДБ и "Възраждане", по 2 от ДПС и БСП, един от ИТН. ПП-ДБ нямат зам.-председателско място в нея. Неин председател да е Бойко Борисов, предложиха съпартийците му. За негов заместник ГЕРБ предложиха Надежда Захариева, заместници още ще има от ДПС , "Възраждане" и ИТН.