Борисов се показа: Радев е извънземен, гази карантината (ВИДЕО)

Политика
14:34 - 28 Октомври 2020
9808
Борисов се показа: Радев е извънземен, гази карантината (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов се показа за пръв път след диагностицирането си с COVID-19. Той се снима с телефон от резиденция "Бояна", където се лекува. И призна, че коронавирусът е гаден и го е ударил. 

"Спазвайте си мерките и се пазете", призова още веднъж министър-председателят, облечен в тънка дънкова риза. От посланието му стана ясно още, че не се чувства добре, като нарече инфекцията "тежко заболяване". И отправи остри критики срещу президента Румен Радев за нарушаването на карантината след доказан контакт с инфектиран. "След като целият команден състав на ВВС е свален на земята и е по болниците, във Военна болница, се вижда кой спазва закона и кой е над него. Радев да не е извънземен", ядосва се Борисов. 

Той води конферентен онлайн разговор с министрите на отбраната Красимир Каракачанов и МВР шефа Христо Терзийски. 

"Всички министри и екипите им, аз и моят екип също, които сме под карантина, стриктно я спазваме. Законите са еднакви за всички, но явно с някои изключения - президентът Радев. Само на него здравните служби му дадоха няколко часа карантина. Аз не наруших карантината си и промених всички планирани публични прояви. Хората не могат да бъдат делени спрямо поста, който заемат. Това е върховенството на закона.

Ние не правим предизборен бюджет. Това е следизборен бюджет, за да може да има хора, които да продължат да работят и да живеят в България. Само допреди месеци ни обвиняваха, че не даваме пари на хората. Сега изработихме програми, намерихме средства през европейските програми, през компенсаторни механизми и по всички възможни начини, включително и с данъчни отстъпки. Във всички системи добавихме повече пари, за да може да преодолеем тази ужасяваща пандемия и ни обвиняват, че правим предизборен бюджет. С какви очи тази партия, заради която платихме милиарди за АЕЦ „Белене“, фалита на КТБ, за компенсациите на ТЕЦ-овете, сега ни обвинява?

Демокрацията е много хубаво нещо. Коя партия ще изпълнява бюджета зависи от българския народ. В онлайн заседанието на кабинета се включва и Деница Сачева, която докладва увеличен бюджет за социалните услуги. А Борисов обяснява, че не вкарва страната в дългова спирала и обяснява как част от разплащанията от бюджета са били забавени, защото е искал да пази "мазнинката" "за по-тежки времена". "Ето, дойдоха тези времена", казва премиерът.