Борисов се върти предизборно около щедри дарители

Премиерският ескорт мина през златното Средногорие

Ексклузивно
15:05 - 23 Март 2021
6355
Борисов се върти предизборно около щедри дарители

Премиерът Бойко Борисов премина предизборно с ескорта си през Средногорието, известно с ултрабогатите собственици на златни мини у нас.

Посещението на премиера Бойко Борисов в Пирдоп, за да нагледа как върви разширението на газопреносната мрежа има и тъмна страна.

Газификацията на Средногорието, която е част от десетгодишен план на „Булгартрансгаз” за развитие на газовите мрежи у нас бе обявена три седмици преди парламентарните избори.  И това съвсем не е случайно.

„В Средногорието се намират четирите най-големи предприятия от минно-добивния и металургичен бранш в страната – Аурубис - Пирдоп, Дънди прешъс Метълс Челопеч, Геотехмин Мирково и Асарел – медет Панагюрище. За незапознатите това са бивши държавни предприятия, сега частни компании, които реализират огромни 7-8 цифрени печалби от добив и производство на благородни и цветни метали.

През изминалата години заради скока на цените на златото част от тези компании увеличиха приходите си наполовина, а нетната им печалба скочи на 100%.

Проектът за газификация на Средногорието, която започва първо с четирите промишлени гиганта ще облекчи разходите им за електрическа енергия поне с 1/3, което ще им спести десетки милиони годишно. Този щедър жест от страна на държавното управление може да развърже дарителските кесии на собствениците, което се е случвало често през годините.

В този смисъл отбиването на премиерския ескорт през имението на средногорските олигарси може да бъде разчетено и като посещение на добра воля и като търсене на дарители за изборите.

На срещата си с Борисов, изпълнителният директор на българския клон на немския гигант Аурубис Роланд Харингс заяви, че газопровода е много важен и благодари на премиера за сътрудничеството.

"Аурубис" не просто е най-голямото предприятие за производство на цветни метали на Балканите. Немската компания държи единственото по рода си в Евроейския югоизток предприятие за производство на меден концентрат, в който се съдържат мед, злато и сребро. 

В изградения по времето на соца "МДК Пирдоп" е създаден златния резерв на Република България, който се равнява на 38 тона и се съхранява в БНБ.

В  края на 90-те години правителството на ОДС го продава на белгийска фирма, която впоследствие го препродава на германската Аурубис.

Днес Аурубис България произвежда 1,2 млн тона меден концентрат и 230 000 тона чиста мед. За миналата година печалбата на компанията е 9 цифрена сума, според запознати. 

Форсираната в последния момент преди изборите газификация на Средногорието ще спести милиони на компании, които реализират многомилионни печалби годишно, а за масовите битови потребители остават високите сметки за ток. Те не са толкова щедри дарители все пак.