Борисов сензационно: Независим прокурор ще разследва Гешев

Актуални новини
18:22 - 04 Декември 2019
4250
Борисов сензационно: Независим прокурор ще разследва Гешев

Независим прокурор ще разследва главния обвинител. Сензационното предложение обяви премиерът Бойко Борисов, като го лансира чрез предстоящи промени в правосъдната система, които кабинетът ще внесе до дни.

Мярката e включена в препоръки на Венецианската комисия, които трябва да бъдат обявени в четвъртък или в петък, a Борисов вече имал черновите за тях. 

"Излязат ли препоръките, моментално събирам правителството и го приемаме. Ако трябва в събота и неделя още", каза премиерът пред Би Ти Ви. Но не уточни има ли фигура, на която правителството се е спряло за независим държавен обвинител. Не е ясно и какъв точно ще е механизмът за контрол на избрания за длъжността главен прокурор Иван Гешев. 

Втората препоръка на комисията била шефовете на върховните съдилища да не бъдат контролирани от парламента, а само главният прокурор. "Ще приемем всички бележки", заяви Борисов. 

По повод намерението на президента Румен Радев да подготви конституционни промени с цел ефективна съдебна реформа, премиерът му препоръча, щом толкова иска, да си направи партия. 

Иначе Борисов коментира досегашния главен прокурор Сотир Цацаров с думите, че бил много начетен човек, и отбеляза, че разликата между него и наследника му Гешев била голяма. За оперативната работа Гешев бил точното попадение, на мнение е министър-председателят.