Борисов : Сглобката скърца, паянтова е

Лидерът на ГЕРБ е на младежки форум в Сливен

Новини
14:00 - 03 Декември 2023
3476
Борисов: Сглобката скърца, паянтова е

Благодарение на това, че сме в тази "паянтова сглобка", в парламента бяха взети важни решения, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Сливен, където участва в Националната зимна академия на младежката организация на партията (МГЕРБ). Сред тях са модернизацията на Българската армия, двата нови реактора на площадката на АЕЦ "Козлодуй", реалният шанс за влизане на страната в Шенген и еврозоната и др., даде пример той.

Борисов каза на представителите на младежките структури, че трябва да гледат това, което е направено, и да търсят диалог със своите връстници от партньорите им в т.нар. сглобка. "Да, от ГЕРБ понасяме щети, но има и плюсове. Всеки ден на везните трябва да слагаме това, което е направено. Младите хора трябва да ми обяснят как да излезем от спора и омразата. Вие трябва да намерите диалога и начин да общувате с тях. Трябва да намерим подходящата формула да работим с тях", посочи той.

Според него тази "сглобка" лесно може да бъде счупена, но това би довело до нови избори със сходен резултат, както и до служебно правителство. В момента в държавата няма нито един авторитет, посочи лидерът на ГЕРБ.

Нещо, макар и паянтово, съществува, коментира той. През парламентарни инструменти се опитваме да постигаме целите си и успяваме. През март дерогацията ще отпадне, съществува огромен шанс за влизане в еврозоната, в сферата на отбраната направихме неща, които правителството на Кирил Петков никога не можеше да си позволи, заради коалиционните партньори, коментира той.

Борисов каза още, че не е забравил престоя си в ареста, но допълни, че силата на ГЕРБ е да прощава, но не и да забравя.

Делян Добрев, председател на комисията по енергетика в Народното събрание, който бе лектор на форума, разкритикува проекта за бюджет. По думите му държавата не трябва да се обременява с дългове. "В следващите три години дълговете ще надхвърлят това, което държавата е изтеглила от Освобождението досега", каза той и изрази тревога, че тези дългове ще бъдат връщани от следващите поколения. Много ми е странно как десни икономисти защитават този бюджет и се чудех защо се получава така. Според мен няма никакво друго обяснение, освен  че са хипнотизирани - забелязали сте как Асен Василев не мига и според мен, като го гледат, се хипнотизират и той им внушава, че този бюджет е много хубав, каза Добрев.  

Той посочи още едно направление, което е против принципите на ГЕРБ - търгуването на страната с руски нефт. "България е четвъртият най-голям купувач в света на руски нефт, каза той и допълни, че чрез дерогацията се "пълни бюджета на Кремъл".

Владислав Горанов, който също бе лектор в Академията на МГЕРБ, заяви, че има тежко разложение в ценностната система в политиката. "Наблюдаваме хаотични действия от хора без опит, но с голямо самочувствие, каза той. Изпитанието пред системните партии през последните три години е, че някой се опита да заличи ГЕРБ като партия. Няколко години се опитвахме да оцелеем. Време е да се завърнем", заключи той.

Днес се навършват 17 години от създаването на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България."