Борисов сложи маска

Премиерът обеща максимално бързо производство на защитни облекла

Здраве
12:30 - 12 Март 2020
7933
Борисов сложи маска

Премиерът Бойко Борисов даде пример, като за пръв път се появи в ефир с хирургическа маска при посещението си в една от фабриките за платове.

"В един момент доставките спряха и тогава събрахме водещите български компании да започнат производство. Вече има 40 000 метра плат готови. Голяма част от него ще отиде и за защитни облекла, включително в "Интендантско обслужване", за да отговорим бързо на нуждите", каза министър-председателят. 

Борисов призна, че България се готви за по-дълго време в ситуация на коронавирусна епидемия. Страната разполагала с няколко хиляди респираторни уреда, като вече е започнало изкупуване на останали бройки. "Действа се максимално бързо", обеща премиерът. 

Той напомни, че миграционният натиск у нас е нула, което имало огромно значение и за разпространението на заразата. 

Борисов благодари на габровските лекари и санитари, които са се справили отлично и с достойнство със ситуацията. "Говорим за война с катастрофични загуби. Да затвори Тръмп границата с Европа - това не е било. С дисциплина и спазване на всички мерки, с цялата мощ на българската индустрия, мисля, че трябва да се справим. Аз като възрастен мога да кажа, че това, което ме прави оптимист, е, че децата не са уязвими", допълни министър-председателят. 

Попитан за думите на президента Румен Радев, че само лекарите трябвало да говорят, а политиците да отстъпят, Борисов отсече: "Не ме интересува, не ме занимавайте. Ние затова сме сложили най-добрите лекари в щаба. Беше се скрил, откъде се появи да говори... Нали трябва да платим, да поръчаме, нали това правим, нали трябва да се депонират маските, да осигурим производството за това. Всичко това се прави". И напомни на Радев, че политиците не се занимават с медицинските теми, а говорят само за преструктуриране на секторите и мощностите.