Борисов убеден, че догодина ще имаме голям автомобилен завод (ВИДЕО)

Премиерът тества джип "Пежо", последно поколение, с български софтуер

Новини
12:22 - 03 Декември 2019
3404
Борисов убеден, че догодина ще имаме голям автомобилен завод (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов тества нов модерен автомобил със софтуер, измислен от българи. Той се похвали с експеримента на профила си във фейсбук. "Представянето на революционния 3D i-Cockpit, произведен в България. Това е първият истински триизмерен клъстер в серийното автомобилно производство, внедрен в най-новите коли на Пежо", написа министър-председателят.

Борисов обясни, че страната ни е готова за автомобилен завод. „Сигурен съм, че догодина ще имаме инвеститор. Няколко са големите компании, които се колебаят коя да дойде", обяви премиерът Борисов.

 „Гледах цифрите и картата на автомобила, който тествах. Голяма част от тези заводи съм откривал. В началото шиехме седалки, табла. В последствие минахме на най-умното нещо, което може да се направи в един автомобил - софтуера и електрониката. Притеснително е, че бяхме най-ниско по заплащане, но затова сме си виновни ние, десетилетие промотирахме България като най-евтината работна ръка. Темповете, с които това се наваксва са достатъчно добри. Има и много високи заплати в бранша.” Това заяви Борисов на представянето на революционния 3D i-Cockpit, произведен в България. Това е първият истински триизмерен клъстер в серийното автомобилно производство, внедрен в най-новите коли на "Пежо".

"Навремето в един Мерцедес S-класа единственото, което правеха българите е да ходят да му подритнат гумата и да кажат "Каква направа е това". Преди месец открихме в Пловдив завод, който произвежда фаровете, мигачите, стоповете, в Димитровград са кабелите, в Русе са дистанционното управление и камерите около мерцедесите, а сега на най-специалната кола на Мерцедес ние сме направили най-важното. Съжалявам, че на фона на всички негативни новини, българите не могат да се зарадват, че най-иновативното е създадено пак от българи”, каза премиерът. 

Борисов обеща да докара в България Доналд Тръмп. При срещата им в Белия дом президентът на САЩ обеща, че ще направи всичко възможно да посети страната ни.