Борисов: Умоляваме българите да не ходят в Китай

Поставят под карантина всички, които се връщат от Азия

Новини
14:27 - 01 Февруари 2020
2582
Борисов: Умоляваме българите да не ходят в Китай

Въвеждат най-високата степан на сигурност по българските летища заради опасността от коронавируса. Всички, които се връщат от Азия ще бъдат поставени под карантина.  Това стана ясно при срещата при Бойко Борисов с вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Кирил Ананиеви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Кирил Анаиев заяви, че на трите летища, на които има полети от Азия, ще се прави щателна проверка на пристигащите пътници. Ако се установят  лица с температура, те ще бъдат пренасочвани към ВМА в София, а във Варна и Бургас към съответните медицински заведения. Хора, които се прибират от Китай и другите страни с наличие на коронавирус, ще бъдат поставени под домашна карантина за 14 дни, а джипито ще следи състоянието им.

„Не забраняваме, но настояваме, умоляваме българските граждани да не ходят в Китай, освен ако не жизнено необходимо да отидат там. Нека ги призовем за това, тъй като опасността е голяма. Виждате колко усилия положихме, за да върнем трима души оттам. Трябва да видим  следващите седмици, докато светът разбере какво се случва и  разгледа този вирус... да намери ваксина.Много внимателно проследете китайските граждани – връщат се от борсите по ресторантите и т.н. Всички трябва да минат през карантинен период. Искаме още днес да затегнем мерките за контрол", каза Бойко Борисов.

Той поиска от Младен Маринов и Кирил Ананиев на летищата да има санитарни екипи, които да реагират при нужда.

Проверка ще бъде направена и на моряците, които идват в Бургас тези дни.