Борисов в НС: България е с най-нисък процент заболели и починали

Новини
09:10 - 28 Април 2020
1560
Борисов в НС: България е с най-нисък процент заболели и починали

"Когато вече се знаеше, че има пандемия, се обадих на Корнелия Нинова и предложих да се срещнем и да преминем заедно през тази болест, която завладя света, ми беше отказано." Това заяви премиерът Бойко Борисов при изслушването си от трибуната на Народното събрание днес. 

Премиерът говори по темата за мерките на държавата, предприети в епидемията. Това е втори опит на червените да бъде изслушан Борисов. Миналата седмица управляващите не влязоха в пленарната зала и заседанието се провали поради липсата на кворум.

Днес министър-председателят дойде в пленарната зала заедно с вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов. Тук бяха и социалният шеф Деница Сачева и шефът на МВР Младен Маринов.

"И в момента не спазваме карантинните условия тук в парламента, при толкова заболели депутати. Но, така сте решили", отбеляза в началото на изказването си Борисов. 

Към днешна дата имаме 1387 случая с коронавирус, с 58 починали, 222 са излекувани, отчете статистиката на заразените в страната премиерът.

България е на първо място по нисък процент заболели лица на 100 000 население. И по най-нисък брой на починали, което е индикатор колко навременни са били мерките, каза премиерът.

Никой в света не можеше да предвиди мащабите, ние започнахме сами да си произвеждаме облеклата маските и всички предпазни средства, припомни министър-председателят.

Мерките ни са съобразени с препоръките на СЗО, затова създадохме този Национален кризисен щаб в тези области с най-добрите специалисти, добави Борисов.  

Министър-председателят обясни, че предприетите стъпки са изключително навременни и точни, прецизирани и съобразени с народопсихологията ни. "Ние имаме най-либералните мерки в Европа", увери Борисов. 

"Чувам как в Италия от 4–и май меркие се разхлабват, но у нас нито строителството, нито магазините, нито движението на хората е спирано", уточни премиерът.

Много по-богати държави от нас само обещават, но не са приложили кой знае какви мерки. В САЩ раздадоха пари на глава от населението, но това не им е помогнало, виждате колко хиляди са починалите, посочи Борисов. 

Относно претенциите на опозицията за безвъзмездни помощи за хората в кризата, Борисов каза:

"Виждам, че искате да извадим парите, да ги раздадем и да ги изхарчим за един месец. Да видим после, като се опразни бюджетът, дали бизнесът ще се отзове  да платим заплати за армия, полиция и лекари", попита риторично премиерът опозицията.

"Малко ви завиждам, вие можете да предлагате всичко за всички наведъж. Но ние носим отговорност, незнаейки колко ще продължи тази болест.", допълни той.  

И увери депутатите от БСП, че ако имат идеи за добри мерки, правителството с радост ще ги приеме. "Ако имате реалистични идеи какво може да се направи, с най-голямо удоволствие ще работя с вас. Вие ми отказвате, не аз.", каза Борисов. 

"В една класическа парламентарна демокрация нямаше да има нужда опозицията да иска свикването на извънредно заседание, а премиерът сам щеше да иска да информира парламента за мерките, които се взимат, обясни зам.-шефът на НС от БСП Кристиан Вигенин, който пръв говори на днешното заседание. Той даде пример, че така са направили германския канцлер Ангела Меркел и други европейски лидери.

В някаква антиутопия сигурно може да се управлява от телевизионния екран, но в парламентарната република нещата се случват тук, обясни Вигенин. Престанете да говорите за трупове, а направете българите съпричастни с ясни стъпки и действия, обърна се той към премиера. И разкритикува една по една предприетите до момента мерки на правителството, „с които се произвеждат безработни“.

Снимки: Агнес Методиева