Борисов в парламента: Отличници сме за Шенген, ядосан съм, че още чакаме

"Няма да овладеете БСП, поне в скоро време", изстреля Корнелия Нинова към премиера

Новини
12:09 - 22 Ноември 2019
2015
Борисов в парламента: Отличници сме за Шенген, ядосан съм, че още чакаме

„Изпълнили сме всички критерии за Шенген, ядосан съм, че все още не е факт.” Това заяви Бойко Борисов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова за бъдещето на България и Европа в Шенгенското пространство.

Нинова контрира премиера, като заяви, че въпросът й е от 2 месеца и половина. „Да, веднъж отсъствах и аз, защото боледувах, но това са 2 месеца и половина, откакто съм направила питането.”, обясни тя. И отсече, че на 3-и септември в Германия, без решение на парламента и Министерския съвет, премиерът „на своя глава заявява следното: В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген, дори да съм в опозиция.”

Министър-председателят се върна към инцидента с правителствения „Фалкон” и нападките към него, че пътувал за конгреса на ЕНП с правителствен самолет, а Себастиан Курц пътувал в икономична класа. 

„Себастиан Курц в момента не е никакъв, той не е канцлер на Австрия. Канцлерът на Германия беше с правителствен самолет, премиерът на Гърция беше с правителствен самолет, а ние щяхме да се пребием с този Фалкон и беше свободен само Eърбъс. Но нека напомня, че този тогава ненужен самолет на държавата от 100 млн., а бяха докарани и два такива, ние с мъка върнахме единия. И понеже ми задават и въпроса колко струва на президента Радев да отиде с него до Китай, затова са купувани тези самолети, и то от вас. Те са за това, пътуват делегации, пести се време”.Така той отвърна на декларация на Нинова от по-рано, че според публикация в немско издание от конгреса на ЕНП в Загреб, само Борисов е ходил с правителствен самолет, а например Себастиан Курц е пътувал в икономическа класа в обикновен самолет.

Нинова обаче отвърна, че не оспорва правото на премиера да пътува с държавния самолет. „За това са купени тези самолети, държавният глава, вие да пътувате, но на държавни посещения, а не на партийни мероприятия на ГЕРБ в ЕНП. То е партийно. Пътувайте си, когато сте на държавно посещение, но използвайте парите на хората за партийните си нужди в ГЕРБ и ЕНП.”, каза червената председателка. По въпроса за оставките - излъгах не един милион българи, а вас и няколко бизнесмени в България? Искате ли да ви кажа няколко имена и колко пари хвърлихте върху това да ме смените в БСП. Няма да овладеете БСП, поне в скоро време. Не ме дразни когато българи отидат на високи постове. Напротив. Дразни ме, когато използвате държавни пари за личните си цели, отсече в отговор Нинова. 

Борисов заяви,  че като гост в Бундестага е дал добър пример как пазим границата. „Тогава те казаха - ние много ви подкрепяме за Шенген. И това много ме ядоса, защото кой на каквато трибунка излезе и казва - ние ви подкрепяме за Шенген. Ама какво ми говорят, че ни подкрепят? Ние сме изпълнили всички критерии”, бе категоричен Борисов.

Премиерът засегна и темата с водния проблем в Перник. „Защо го говорите сякаш е пост фактум и има внесено решение? Вашият кмет на Перник от сутринта е при мен. 2,7 млн. днес му превеждаме”, каза още премиерът. „Казвате, че сте превели пари в Перник, защо сега като кризата е поне от 4 години. Къде проспахте това?”, репликира Нинова.

И отново се върна на темата с оставката. „Не можете да ми оспорвате правото да ви искам оставката като правителство и вашата. Аз не говоря тук в лично качество. Говоря от името на 1 млн. българи, които са подкрепили "БСП за България" и тя е тук с 80 народни представители. Не отнемайте на тези 1 млн. българи правото да имат мнение, различно от вашето и да ви искат оставката,”, каза соцлидерката.

„Аз за разлика от вас, два пъти съм обещавал и съм си подавал оставката. Но все пак в къщата на обесения не се говори за въже. За конгреса - отидох, гласувах за две минути и си тръгнах. Нека журналистите да ви кажат. Не знам кое ви ядоса толкова много от това посещение. Може би, че г-жа Мария Габриел беше избрана с толкова голямо мнозинство”, каза Борисов.