Борисов влезе рязко срещу Василев за бюджета (НА ЖИВО)

Днес в ГЕРБ решават да останат ли в сглобката

Новини
10:35 - 11 Ноември 2023
5463
Борисов влезе рязко срещу Василев за бюджета (НА ЖИВО)

С атака срещу финансовия министър Асен Василев и подготвения от него проект на държавен бюджет започна Бойко Борисов посещението си във Велико Търново, където ще се проведе национално съвещание на партията му ГЕРБ.

Борисов обвини Василев, че е заложил скрит дефицит от 7 милиарда лева в проектобюджета, който ще излезе наяве, когато ГЕРБ поеме властта при ротацията на премиерите. Според герберския водач финансовият министър иска да увеличава и данъците, но по такъв начин, че да прехвърли отговорността за увеличението на кметовете на общини, от които близо половината са на ГЕРБ.

Борисов проведе предварителна среща сутринта с кметове и областни координатори на партията, на която обсъдиха бъдещия държавен бюджет. От думите му пред неговите хора се разбра, че основната му грижа е за общините, управлявани от ГЕРБ, за които той иска да подсигури достатъчно пари, за да изпълнят дадените предизборни обещания. Борисов заяви, че герберските депутати ще подкрепят бюджета в частта му за общините, само ако съдържа конкретни проекти, от които герберските общини са заинтересувани. „Ние трябва да убедим нашите хора, че има смисъл да стоим в тази сглобка. Евроатлантическите неща ги свършихме – гласувахме бронираните машини и всичко, което трябваше, за да не може България да мръдне от евроатлантическата си ориентация. Ще поискаме да бъде записано поименно – за Монтана кое ти е най-жизненоважното. Догодина ще надграждаме“, обясняваше той, докато край него седеше кметът на Монтана Златко Живков.

Герберският водач беше категоричен, че няма да позволи вдигане на данъци в контролираните от партията му общини. Той директно обвини Василев и ПП-ДБ, че с плановете за вдигане на местните данъци и такси искат да ударят по ГЕРБ. „Аз ГЕРБ няма да го пусна в тази игра. Който кмет иска, да си понася отговорността. Честното е преди избори да кажеш тези неща. Ама да лъжат през цялото време и сега да вкарат все едно нашите кметове искат да вдигат данъците, няма да им го позволим“, закани се той.

В разговора се включи и депутатът Делян Добрев, който е областен координатор за Хасково и е известен като отявлен противник на ПП-ДБ. Той нападна Асен Василев, че умишлено залага неизпълними 40 милиарда данъчни приходи за следващата година, като прогнозира, че те ще бъдат със 7 милиарда по-ниски. „Това, което ще направи Асен Василев, е да надуе приходната част, за да може тези 7 милиарда да си ги харчи. Ние тук се разправяме за един милиард за общините как ще се харчат, а то не един, а седем милиарда ги няма“, обясняваше Добрев на съпартийците си.

Борисов изцяло се съгласи с тази версия. „Трябва да се каже, че трите години хаос донесоха това, че ще се режат приходи. Няма да се вдигат пенсии, ще се замразят на това ниво; ще се дадат пари на общините, за да се раздвижи инфраструктурата след безвремието. Това е честният разговор с българите. Сега казва, че ще вдигне данъците, ама ще ги вдигне кметът“, оплака се той.

Според него говоренето за данък върху бакшиша и други екзотични инициативи на финансовия министър е само за отвличане на вниманието и няма да срещне подкрепа в парламента. „Но 7-те милиарда раздут бюджет ще останат и утре при ротацията, или ако те решат да си ходят, ние ще останем с дупка от 7 милиарда“, тревожно предупреди водачът на ГЕРБ хората си.

Накрая живото излъчване на разговора прекъсна, защото Борисов се притесни, че „ще започнем да псуваме и ще станем за смях“.

">