Борисов за бъдещия премиер: Няма по-добър от Томислав в тая държава (НА ЖИВО)

Това с равноотдалечения кандидат е мимикрия, която ще разруши съдебната система, каза лидерът на ГЕРБ

Новини
12:44 - 08 Октомври 2024
4929
Борисов за бъдещия премиер: Няма по-добър от Томислав в тая държава (НА ЖИВО)

Нашата политика е да гледаме хората в очите. Делян Добрев каза, че не  разрешавам да се говори срещу нашите опоненти с квалификации и това е така. Когато отчитаме, стъпвам само на техническия докад от миналия петък за тази дупка в бюджета 18 милиарда. Така започна изявлението си от Хасково Бойко Борисов, на сбирка на актива на ГЕРБ.

Той разкритикува идеята за равноотдалечения премиер. И попита риторично -има ли по-добър от Томислав в тая държава? Няма! Но Атанасов казва – да намираме равноотдалечен. Като е отдалечен толкова, как да се сближим?, попита лидерът на ГЕРБ. Това ли е отговорност?

Това с равноотдалечения премиер е  мимикрия с плаващи мнозинства да се доразруши съдебната система, заключи Борисов.

Аз мислех, че е 15, при положение че имаме събрани от митници и данъци с 5 милиона повече. Защо не е правилно да го казват така. Асен казва – ПП и ДБ вдигнаха доходите. Вие се правехте на опозиция и не гласувахте. И двете партии могат да кажат – заради нас се вдигнаха доходите и се вдигна дефицита. Защо го направихме  - защото сглобката изискват да партнираш по дадени теми, дори да не си съгласен с тях, призна Борисов. Не може никой да ни упрекне, че не сме пазили финансовата дисциплина като никой друг. Но в сглобката ние се предадохме на левичарски, популистки и всякакви други практики.

Защото щеше да се окаже, че само ГЕРБ не иска да се вдигат доходите на полицаи, учители, военни. Когато няма подписано коалиционно споразумение за 4 години, остава само един източник – да излезеш на пазара и да взимаш заем. Това, което харчим, е повече от това, което придобиваме. Повече от десетилетия ви казвах –ще харчим, колкото изкарваме. Това е печелившата политика на всяко семейство. Семейство, което почне да харчи повече отколкото изкарва, взима заеми и му взимат къщите. Такива има хиляди по банките, даде пример Борисов.

Тук е спорът ни за "вечния длъжник" – трябва ли който е натрупал заемите, да го амнистираш и да иде да взима други?, попита той.
      
Асен Василев правилно каза – когато говорят за инфраструктурните проекти, да ни споменават и нас. Прав е. Но толкова е крив, че Делян Добрев е вдигнал доходите.

Те се връщат обратно – взели сме заеми и сме дали повече на пенсионери и работници. И повеже дебатът толкова се измести към по-пикантните, по-злободневните теми. Ако говорим за следващо управление, по всички теми трябва да имаме разбиране. То така ще се взимат само дългове – служебното правителство непрекъснато излиза на пазара и взима по 2-3 милиарда, каза Борисов.
Като сме били добри и щедри към обществения ресурс – с вашите данъци – това е неправилно планиране на разходите, отсъди лидерът на ГЕРБ.

"Представяте ли си по време на управление на ГЕРБ да сме имали усвояване на еврофондове по 5-6%. Щяха само това да ни питат, а сега не се чува нищо. Правилно управление на еврофондовете - няма по-добър от Томислав Дончев в тази държава", каза още той и добави:

"Трябваше да се свършат две много важни неща - ръководствата на регулаторите и справедливостта в съдебната система."

Борисов предвиди, че след 3-4 месеца пак ще се събираме и пак ще си говорим същите неща. И параметрите на държавата ще са все по-надолу, прогнозира лидерът на ГЕРБ.