Борисов за коронавируса: Европа да каже как да действаме

"Справяме се успешно с миграционния натиск", отчете премиерът на среща с комисар Йохансон

Новини
11:58 - 24 Февруари 2020
2744
Борисов за коронавируса: Европа да каже как да действаме

Премиерът Бойко Борисов коментира темата с коронавируса на срещата си с европейския комисар Илва Йохансон в Министерския съвет. „Със събитията в Италия главоломно се развива ситуацията и може би ще ни трябва общоевропейско решение как да действаме“, отбеляза министър-председателят. 

Борисов акцентира и върху миграцията като приоритетна за България, като отчете, че се справяме успешно с натиска по границите. Премиерът отбеляза, че се отчита намаление на натиска в сравнение със същия период през 2019 г. Това по думите на Борисов се дължи както на мерките, които се прилагат на национално ниво, така и на доброто сътрудничество със съседните трети страни, особено Турция, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

„България носи голяма отговорност, поддържайки високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС. Подкрепяме засиления граничен контрол и регистрирането на всеки, който преминава границата. България успешно се справя с този ангажимент“, посочи Борисов. Министър-председателят добави, че ако процедурите и проверките в областта на убежището се извършват само от държавата на първо влизане, това ще натовари с прекалено много отговорности страните на предна линия без реципрочната на тях солидарност.

„Колкото по-силни са външните граници на ЕС, толкова по-малко са уязвими на злоупотреби. Всяка страна трябва да гарантира националната си сигурност по начин, гарантиращ сигурността на целия ЕС. Обратното също важи - ЕС трябва да гарантира сигурността си по начин, гарантиращ и сигурността на държавата членка, разположена на предна линия“, категоричен беше Борисов. Той  изрази увереност, че бъдещият механизъм ще бъде по-справедлив, ако се приложи индивидуален подход съобразен с типа граница, маршрути, уязвимости и възможности за реакция. Според българския премиер е добре също така да се помисли как доброто сътрудничество между една държава членка и трета страна може да се използва в интерес на целия ЕС, за да се увеличат възможностите за връщане.

По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка Борисов отбеляза, че след като заложените показатели и препоръки са изпълнени, механизмът трябва да бъде прекратен за България. „Същевременно, ние продължаваме да работим за по-нататъшно подобряване на ефективността на наказателната политика и резултати в борбата с престъпността и корупцията“, заяви премиерът Бойко Борисов, като добави, че това е постоянен приоритет на правителството.