Борисов за сделката със САЩ : "Пантерите" стрелят с прашка , "Кугърите" нямат и пищов

Новини
13:16 - 18 Юли 2019
3204
Борисов за сделката със САЩ: "Пантерите" стрелят с прашка, "Кугърите" нямат и пищов

"Неслучайно имаме авиация, която е годна единствено да натовари щаба и да избяга. Не ракета, една пушка няма на техниката. Да ги питам тези, които говорят, какво въоръжение имат пантерите – само с прашка можеш да стреляш оттам. Кугърите нямат и пистолет на борда, а спартаните така бяха купени, че нямат и договори за поддръжка – за повече пари, отколкото сега купените, доказани в битка F-16 Блок 70 с въоръжение. И тези същите излизат да говорят..." В типичния си цветист стил премиерът Бойко Борисов коментира критиките към сделката за F-16 на традиционната посланическа конференция в Централния Военен клуб.

"Помня на Нова година, в 12 часа ни смъкнаха 300 милиона. Май за спартаните бяха. Договаряли, договаряли, но не плащали. И за да не каже някой един ден, че ние сме напазарили - плащаме и приключваме тая работа. Честно и почтено. Така както платихме на руската компания реакторите за "Белене", каза още Борисов.

"Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно – това е началото на превъоръжаването на въоръжените сили. Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили."

Той заяви, че концесията на летище София е пример за прозрачност и спазване на европейските правила. Вчера бе решено тя да бъде дадена на оператора на летището в Мюнхен.

Борисов засегна и външнополитически теми. Той обяви, че като председател на Берлинския процес България отново ще бъде една година мотор за присъединяването на Западните Балкани към ЕС. Той припомни, че Берлинският съвет ще се проведе в София заедно с представители на Македония.

"При едно домакинство, като идва канцлер на Германия, президент на Франция и Италия, премиер на Великобритания, аз мисля, че има по какво да поработим и отново България цяла година да бъде мотор за присъединяването на Западните Балкани към ЕС", заяви премиерът.


Снимки: Агнес Методиева