Боряна Димитрова: 45-ият парламент ще е временен

След офертата на Борисов, ако няма кабинет на ИТ, вината няма да се носи от ГЕРБ, отсъди социоложката от "Алфа рисърч"

Новини
13:34 - 07 Април 2021
1705
Боряна Димитрова: 45-ият парламент ще е временен

По всяка вероятност този парламент ще е преходен, прогнозира в интервю за БГНЕС социологът от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова. Тя коментира думите на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който призова „Слави Трифонов да поеме отговорност“, а партията му „Има такъв народ“ да се опита да състави кабинет като втора политическа сила, приемайки мандата.

„Трудността е, че трите протестни партии („Демократична България“, „Има такъв народ и „Изправи се! Мутри вън!“ – бел. ред.) нямат мнозинство в парламента и ще трябва да потърсят подкрепа от партии, с които са заявили, че няма да взаимодействат“, припомни социологът и допълни: „Този призив на премиера трябва да се чете и от такава гледна точка – ако не бъде съставено правителството от „Има такъв народ“, то вината няма да се носи от ГЕРБ, а вече и от другите политически сили, които, бидейки в парламента, имат споделена отговорност за управлението. Напрежението във въздуха не се разрежда, а се сгъстява“.

За отново подхваната от Бойко Борисов реторика, че ако има избори, то те трябва да бъдат за Велико Народно събрание и промяна на Конституцията, Боряна Димитрова коментира: „Подобно на протестите и на позициите през есента, партиите, които са около протеста, ще се опитат да оставят този въпрос встрани, а не да влязат в сценария за Велико Народно събрание.

Защо? Защото, ако има съгласие по една обща и доста неясна формулировка – демонтиране на модела на ГЕРБ, то има твърде малко съгласие по това какво да се прави. Има съгласие по негативния дневен ред, няма съгласие по позитивния“.