Бос от "Килърите" ще получи 500 лева обезщетение

Осъденият на доживотен затвор Георги Вълев претендираше за близо половин милион лева

Новини
17:59 - 23 Август 2019
2454
Бос от "Килърите" ще получи 500 лева обезщетение

Георги Вълев, който бе осъден на доживотен затвор без право на замяна по делото ”Килърите”, трябва да получи обезщетение от 500 лева за претърпени неимуществени вреди, съобщават от Окръжен съд - Ловеч. Бившият банкер бе поискал държавата да му плати сумата от близо 500 000 лева.

Искът е заради приложената му мярка за неотклонение "задържане под стража", във връзка с повдигнатото му обвинение за палеж, за което впоследствие е оправдан. Мярката му за неотклонение обаче е била наложена общо за седемте престъпления, по които е обвинен. По 6от тях той е осъден с влязла в сила присъда "доживотен затвор без право на замяна".

В мотивите за присъденото обезщетение съдът посочва, че макар и да има разгласяване чрез медиите на обвиненията срещу Вълев, то е касаело цялата престъпна дейност, а не само конкретното престъпление. Липсват обективни данни, от които да се направи разграничение за отражението на отделните обвинения върху психиката на ищеца и здравословното му състояние, допълват от съда в Ловеч.

Георги Вълев съдеше и затвора за обезщетение от по 50 лв. на ден за престоя му от май до август 2015 г. Той твърдеше, че отворите за свеж въздух в спалното помещение не били отворени, заради което получил здравословни проблеми. Искът към затворническата администрация не бе уважен.