Босия и група от "Боец" с е събраха под прозорците на президента

Недоволните предадоха посланията си на секретар, срещат се с Радев другата седмица

Новини
12:02 - 25 Октомври 2019
3034
Босия и група от Боец се събраха под прозорците на президента

Група протестиращи се събраха пред президентството, за да протестират срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Сред недоволните бе и дисидентът Николай Колев - Босия и няколко представители от сдружение БОЕЦ.

В момента държавният глава е на визита в Япония и бунтарите са предали посланията си на негов секретар. С Радев протестиращите ще се срещнат следващата седмица.

Входът на президентството бе отцепен от полиция, а към 11 насъбралите се на "Дондуков"2 си тръгнаха. 

Днес, около 18 часа отново се очаква да се съберат демонстранти пред сградата.

След избора на Иван Гешев за главен прокурор снощи, представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че днес решението ще бъде изпратено на президента Румен Радев за издаване евентуално на указ за назначаването на новия обвинител номер 1.

Магдалинчев и Сотир Цацаров уточниха, че няма срок, в който държавният глава е длъжен да издаде съответния указ. Конституцията дава възможност на президента, ако прецени, да отклони избора и да не подпише указ. Ако обаче ВСС повторно избере същия кандидат, президентът няма право да връща повече предложението.

Самият Гешев изрази надежда, че президентът няма да се подаде на външен натиск при взимането на своето решение дали да подпише или да не подпише указа. "Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията, които са му вменени по Конституция, не се съмнявам, че изборът ще е негов, а не под външен натиск, заяви Гешев.