Боян Магдалинчев беше избран за представляващ съдийската колегия

Новини
15:07 - 07 Март 2024
1695
Боян Магдалинчев беше избран за представляващ съдийската колегия

След спор и обвинения за политическо говорене и изпълнение на политически поръчки, критики към Боян Магдалинчев, последвани от молби и увещания към него все пак да заеме поста, съдийската колегия на Висшия съдебен съвет го избра за представляващ колегията. 

Досега пленумът на ВСС бе представляван от Боян Магдалинчев, но след промените в Конституцията, с които досегашният ВСС бе разделен на две - съдийски и прокурорски, а пленумът бе заличен. Така всяка от колегиите трябваше да избере свой представляващ, а дебатът в съдийската колегия беше бурен и дълъг.

Някои от членовете на кадровия орган се противопоставиха на номинацията му, а и той самият обяви, че се отказва от нея, защото се чувства обиден. В крайна сметка единствено неговата номинация бе поставена на гласуване и бе подкрепана от мнозинството и с два гласа "против".

По време на обсъждането се стигна до обвинения за "злостни и манипулативни внушения" по отношение на неговата кандидатура и "обругаването му по политическа заръка", за задкулисно вземане на решения, припомняне на стар скандал за ведомствени жилища, за тайни банкови сметки, намеци за политически връзки и други.

След разразилия се бурен дебат, последваха и нови номинации като на практика почти всички членове бяха номинирани по време и всички те отказаха поста. В началото Драгомир Кояждиков номинира Атанаска Дишева, която обаче заяви, че това е провокация и отхвърли номинацията с обяснението, че не може да представлява колегия, която не спазва законите.