Божанков: Ако променим конституцията, главен прокурор може да няма

Необходимо е да се попълни парламентарната квота във Висшия съдебен съвет, заяви депутатът от ПП

Новини
08:20 - 07 Юни 2023
3063
Божанков: Ако променим конституцията, главен прокурор може да няма

Депутатът от ПП Явор Божанков обяви какво смятат да предприемат, за да променят конституционната реформа и какво мисли за действията на ДПС, които подкрепят тази реформа, но не и кабинета.

„ДПС опитват да намерят обща тема на разговор, която някак си да ги върне в политическия дебат стратегически, защото те като част от Европейския алианц, на либералния Европейски алианс, всъщност загубиха всички европейски теми и изпаднаха от техния дневен ред. Ако мислят напред във времето, те трябва да намерят някаква тема, по която да разговарят с другите“, каза по Нова тв Божанков.

„Необходима е подкрепа, защото ако искаме да правим конституционна реформа,

ние трябва да изберем нови членове на Висшия съдебен съвет

и да стигнем до съгласие от две-трети. Защото, какво става, ако ВСС отстрани главния прокурор, а те са с изтекъл мандат.

Не би трябвало тези хора с изтекъл мандат да изберат нов главен прокурор.

Ние трябва да изберем нов Висш съдебен съвет в парламентарната квота, а това става с мнозинство от 2/3, което значи, че ние по силата на конституцията и реда в тази държава, трябва да разговаряме с опозицията, за да имаме 11 члена във ВСС“, добави Божанков.

„Ако осъществим конституционната реформа, може и фигура на главния прокурор въобще да няма такъв институт.

Може да стигнем до Висш съдебен съвет, който да изглежда и да се конструира по съвсем различен начин. Аз не мога да гадая, моите очаквания, по-скоро надежди, са в рамките на 3-4 месеца ние да имаме един доста напреднал вариант на промени в конституциятата“, каза още Явор Божанков.