Божанков: Потресен съм как ИТН се рекламират с Конституцията

Новини
19:15 - 31 Август 2022
2089
Божанков: Потресен съм как ИТН се рекламират с Конституцията

Явор Божанков от БСП коментира искането на ИТН за референдум за президентска република. "Като юрист съм потресен, че ИТН импровизираха с Конституцията, за да си направят реклама.

ГЕРБ преди по същия начин, когато видяха напрежение срещу себе си и протести, предложиха нова конституция, Велико народно събрание и главен прокурор със законодателна инициатива. Това са тежки абсурди", заяви той в “Лице в лице“ по bTV.

"Има такъв народ" правят същото не за първи път. В последното Народно събрание колегата Пламен Николов, който беше кандидат за министър-председател, беше подел една инициатива да променя преамбюла на Конституцията.

Тогава бях изненадан като юрист, как неюрист с никакви познания в правото тръгва да променя основния закон в България, за да си направи някаква реклама.

Тогава по повод на една годишнина искаха да променят преамбюла философията, там където е основата на цялата конституция. И в този смисъл не съм пък и чак толкова изненадан от тая линия на поведение, защото те са хора, които не познават държавността, а са готови да минат през всичко, да съборят три Народни събрания, ако трябва и цялата конституция, само и само да спечелят някакво внимание. Абсурдно е това за президентска република и аз смятам че няма да го допуснем, допълни Божанков.