Братът на изчезналия Янек Миланов от Дупница: Каплата 1 г. е подготвял убийството му

Разследването е на трупчета, заяви Марио

12:20 - 01 Август 2023
4399
Братът на изчезналия Янек Миланов от Дупница: Каплата 1 г. е подготвял убийството му

На 31 юли се навършват 3 години, откакто роднините на дупничанина Янек Миланов търсят истината за неговото изчезване. И до днес няма и следа от дупничанина, който изчезна след среща с бивш гард на братя Галеви, а разследването на този етап е спряно.

Всичко това беше едно вдигане на шум, кьорфишеци, имитиране на дейност. Няма дори повдигнато обвинение, а Капланов се разхожда на свобода, каза пред Флагман.бг Марио Миланов – брат на Янек.

„Има доказателства, че една година е подготвяно убийството, разпитвано е подробно за живота и навиците на Янек. Аз знам, че Капланов е преследвал Янек, когато е бил в България. Дебнел го е, когато се прибира. Много приятели на Янек знаят за това и са свидетелствали. Припомням и че една седмица след събитието нищо не е правено по въпроса“, добавя той.

Марио Миланов вече е приел мисълта, че Янек е отвлечен и убит, но не може да се примири с това, че соченият за извършител и до ден-днешен се разхожда на свобода.

„Бившата съпруга на Капланов – Петя, е осъдена на първа инстанция и по двете обвинения за лъжесвидетелстване. Очаквахме делото за лъжесвидетелстване, тъй като с нейната присъда се доказва мотив за престъпление, но вече пети месец мотивите не са публикувани за тази присъда. Никой не взема предвид, че след като тя е осъдена, има мотив за престъпление“, добавя братът.

Марио Миланов е категоричен, че освен гръмките обещания на главния прокурор Иван Гешев в дните след изчезването на Янек, които си останаха само това, без да бъдат подплатени с никакви действия, в момента, в който досъдебното производство отива в Националното следствие, всякакви по-нататъшни действия са спрени и разследващите отказват да продължат с мотив, че няма основание за това. Разследването от доста време е на трупчета.

„Очаквам да бъде повдигнато обвинение на Капланов и да бъде потърсена истината за Янек. Че е отвлечен и убит, аз вече нямам съмнение, колкото и болка да ми причинява тази мисъл.

Продължавам да твърдя, че Капланов е човекът, който е отговорен. Той в момента си е в Дупница, продължава да продава гориво незаконно и за това никой също не му е потърсил сметка. Продължава да тормози семейството на Димитър Недев – приятел на Янек и други хора, които под някаква форма за изразили възмущение или са оказали подкрепа“, коментира Марио Миланов.

Припомняме, че първата седмица след изчезването на Янек сигналите на семейството сякаш бяха неглижирани от институциите, а реакция почти нямаше. За последно Янек е видян на 31 юли 2020 г. вечерта, когато се качил в колата на бившия гард на братя Галеви – Васил Капланов – Каплата и оттогава следите му се губят. Според данни от разследването и от близки приятели на Янек, двамата са имали спор заради бившата жена на Каплата – Петя Николова.

Около 20 дни след изчезването на Янек институциите сякаш се събудиха. На територията на Дупница започна мащабна спецакция по издирването на Янек, главният прокурор на Република България Иван Гешев пристигна на място и се срещна с Марио Миланов – брат на изчезналия мъж. Тогава Гешев отсече пред телевизионните камери: „Ще направим всичко възможно да не се върнат мутренските времена!“

Почти веднага след посещението на главния прокурор в Дупница той нареди проверка по случая и в РУ Дупница. А шефът на районното Борислав Динев обяви, че няма закъснение в издирването на Янек. След няколко дни Васил Капланов – Каплата се озова в ареста, а след това го пуснаха под домашен арест.

Междувременно Дупница се вдигна на протест. Жителите на града викаха под прозорците на полицейския шеф Динев „Къде е Янек?“ Но отговор така и не получиха.

Досъдебното производство за отвличане бе образувано от Окръжна прокуратура-Кюстендил едва на 7 август 2020 г., седем дни след изчезването на Янек.

Оперативните действия се водеха от екип от отдел Тежки криминални престъпления и убийства към Главна дирекция „Национална полиция“. Бяха извършени няколко претърсвания от страна на служители на МВР, следови кучета и конна полиция в обширни райони около Крайници. Водолази извършиха огледи в язовир „Дяково“, както и във водоеми около Самораново и Крайници. Издирването бе съсредоточено там на база анализ на столичните разследващи.

Главният прокурор по това време Иван Гешев посети на два пъти Дупница. На 21 декември 2020 г. Окръжен съд-Кюстендил освободи от ареста Васил Капланов-Каплата, който прекара в ареста близо 4 месеца по обвинение в закана за убийство към съпричастен със случая "Янек" дупничанин. Тази закана е отправена, докато Капланов бе под домашен арест по друго обвинение – държане на боеприпаси.

А срещу сина на Васил Капланов – Никола бяха повдигнати две обвинения за посегателства срещу автомобила на Янек Миланов, извършени месеци преди изчезването му. Капланов младши бе освободен от ареста с мярка „Подписка“.