Братът на Ружа Игнатова вади $20 млн. за гаранция

Константин иска на свобода, Кралицата на OneCoin остава в неизвестност

През ключалката
21:36 - 29 Юни 2019
17853
Братът на Ружа Игнатова вади $20 млн. за гаранция

Арестуваният в САЩ лидер на OneCoin Константин Игнатов е поискал от съда да бъде освободен под гаранция, докато трае делото срещу него по обвинение в сговор за извършване на измама.

Това става ясно от писмо до съдията, подадено от неговите адвокати на 17 юни и видимо в американската електронна съдебна система PACER. Предложението на брата на Ружа Игнатова – създателката на OneCoin, която според щатските прокурори е измамна схема, е да осигури 20 млн. долара гаранция и да се съгласи на 24-часова въоръжена защита, за която той да плаща, пише bg-voice.com.

Адвокатите на Игнатов изтъкват, че той не е задържан за престъпление, включващо насилие, и изреждат други казуси, в които съдът е позволил на обвиняеми домашен арест, сред които и създателят на най-голямата „Понци схема“ в света Бърни Мейдоф. В подкрепа на българина с германски паспорт са приложени и 23 писма от близки – родителите на Игнатов, бременната му приятелка и нейните родители, негови партньори в бойните спортове и др.

Как се стигна дотук

Константин Игнатов бе арестуван на 6 март в Лос Анджелис на летището, когато се готвел да напусне САЩ. Той пристига на 27 февруари, като е провел редица срещи с местни лица, промотиращи OneCoin. Два дни след ареста му САЩ официално обявяват, че той е обвиняем, както и сестра му Ружа, която е в неизвестност. Докато Константин е обвинен само в сговор за извършване на измама, за което го грозят до 20 години затвор, тя има общо пет обвинения още от 2017 г., за които сумарно може да лежи 85 години.

След задържането му Игнатов е преместен в Ню Йорк, тъй като обвиненията са повдигнати от прокуратурата на Southern District of New York, която се занимава с повечето случаи на големи финансови измами. Понастоящем той се намира във федералния арест Manhattan Metropolitan Correctional Center, като съдът първоначално през март прецени, че не подлежи на освобождаване под гаранция, тъй като има висок риск да се укрие. Това е малко или повече стандартна политика за чужди граждани (Игнатов е с германски паспорт).

Като аргумент срещу това адвокатите на Игнатов изтъкват, че той е влязъл в САЩ, знаейки за разследванията срещу OneCoin. Шест месеца преди пристигането му за пране на пари от OneCoin е арестуван американският адвокат Марк Скот, който в писмото е наречен “служител на OneCoin”. При арестуването му от OneCoin отрекоха пред “Капитал” да имат взаимоотношения с него, а самият Скот, чието изслушване е насрочено за октомври, иска делото да бъде прекратено, като настоява, че обвинението не е показало факти, че той е знаел за евентуална криминална дейност на OneCoin.

Според защитата на Игнатов е важно да се отчете, че той не е опитал да избяга, когато на влизане в страната са претърсени телефонът и лаптопът му, а е тръгнал да излиза от САЩ седмица по-късно, когато е приключил пътуването си. Невярно декларираната пред имиграционните власти цел на пътуването му се обяснява също с притеснение около разследванията на OneCoin.

Въпреки че е състезател по MMA, адвокатите му пледират, че той не е обществена заплаха – няма криминално досие и обвиненията не са свързани с насилие или оръжия. Друг аргумент е, че в ареста той ще бъде затруднен да подготви защитата си. В началото на юни на предварително изслушване Игнатов не се призна за виновен и предстои да се насрочи разглеждане на обвиненията по същество.

Офертата на Игнатов

Предложението към съда е Константин Игнатов да наеме жилище в Ню Йорк, което да обитава с приятелката си Кристина. То ще бъде охранявано денонощно от посочен от властите въоръжен екип, който ще има право да използва сила, в случай че реши да напуска имота без разрешение. Там той ще бъде под домашен арест, като ще се допускат само одобрени посетители.

Няма да се допуска контакт с другите обвиняеми по делото без присъствие на адвокати, с известни жертви или свидетели. Няма да ползва интернет и компютър, освен за да се запознава с материали по делото и да си подготвя защитата, както и телефон. Освен това Игнатов се ангажира да няма връзки със служители на OneCoin, да предаде паспорта си, да бъде следен с електронна гривна и по-всяко време жилището му да може да бъде претърсвано.

Към това се добавя и 20 млн. долара гаранция, зад която да застанат с подписите си пет финансово отговорни лица. Освен това тя ще е подплатена и с 1.5 млн. долара под формата на имоти на приятели в САЩ и 8.5 млн. долара кеш.

В писмото са посочени сходни казуси, където от обвиняеми са предложени аналогични или дори по-леки мерки, които съдът е приел. Вероятно в близките дни прокуратурата ще изтъкне своите възражения и чак след това съдията ще прецени дали да уважи искането.

Техни аргументи вероятно биха били, че основният обвиняем – Ружа Игнатова, все още не е задържана и се укрива, вероятно в държава без споразумение за екстрадиция със САЩ. При по-леки условия Константин Игнатов би могъл да опита да се свърже с нея и да продължат твърдяната престъпна дейност, все още не всички средства от нея са проследени и може да се направи опит те да се пренасочат и прикрият, тя да помогне евентуален негов опит за бягство и т.н.

Всички обичат Константин

Другата линия на защита на адвокатите на Игнатов е да изградят образа му на човек, който не би се укрил от правосъдието му. За целта са представени 23 различни писма в негова подкрепа, които го обрисуват като добър приятел, любител на животните, защитник на различни благородни каузи, грижовен син и очакващ скоро да стане баща.

С писма зад него застават майка му Веска (в ранните години на OneCoin тя е собственик и управител на основните български дружества, свързани с криптовалутата) и баща му Пламен, приятелката му Кристина и нейни роднини, а също и множество сподвижници от тренировките му бойни изкуства, включително и трикратният световен шампион по самбо Росен Димитров, брат му Румен и техните родители. Писма от колеги от OneCoin обяснимо няма, като единственото свързано с криптовалутната компания лице е адвокатка, правеща част от вписванията по партидите на българските дружества. Писмо от Ружа Игнатова също няма. Прочулата се като Кралицата на OneCoin остава в неизвестност.

Още една българска съучастничка

Междувременно от друг документ по делото става ясно, че разследването на САЩ е разглеждало и още един български съучастник. Това личи от следствените материали, на база на които е издадена съдебната заповед за претърсване на жилищата на Марк Скот и изземване на документи и техника от тях. Тя не е назована по име, а като CC-3 (co-conspirator 3), но е посочена като Head of Legal and Compliance на OneCoin. С такава титла до 2017 г. се представяше Ирина Дилкинска.

В документа е посочена и фирма “Би енд Ен консулт”, през която са минавали суми от OneCoin. До 2017 г. Дилкинска е управител и краен собственик на дружеството. Скот не е разкрил информация за връзките на CC-3 с OneCoin на финансова компания, наета да управлява създадени от него фондове, които според прокуратурата са използвани за пране на пари. Вместо това тя е представена като изобретател на технология, а “Би енд Ен консулт” я е предоставяла за ползване на свързани с OneCoin компании. Засега не е известно Дилкинска да има повдигнати обвинения.