Братята Ябанджъ перяли парите от маратонките ментета в сватбен дом (СНИМКИ)

В ареста е Ремзи заедно с майка си и баща си, Исмаил се издирва

Топ
16:48 - 22 Януари 2021
1494
Братята Ябанджъ перяли парите от маратонките ментета в сватбен дом (СНИМКИ)

Пълен камион с фалшиви маратонки са били иззети снощи от добре маскирания склад на булевард „6 септември” в Пловдив, от който бяха иззети ментета на две от най- продаваните спортни марки - "Адидас" и "Найк".

Подвижна стена в магазин за обувки и спортни облекла е била вход към тайника. Тя се е отваряла със специален чип.  От тук фалшификатите са поемали към различни градове в страната, използвайки услугите на спедиторска фирма. В основата на схемата са двамата братя от Пловдив Ремзи и Исмаил Ябанджъ. Ремзи и още 9 души са в ареста, след специализирана операция на Икономическа полиция и Окръжна прокуратура вчера. Исмаил е обявен за национално издирване и според прокуратурата не е в страната. 

„Никога не сме виждали кога идва стоката, най-вероятно се случва през нощта. Не сме виждали и бусове на куриерски фирми, рядко пък идваха клиенти. Двамата братя не идваха тук. Магазинът се отваряше от младо момче от ромски произход. То отключва и продава”, заявиха работници в района.

Престъпниците са действали по следната схема. Имало е лице, което е отговоряло за склада. След получаване на поръчка, подставени лица изпращат пратката по спедиторска фирма. Парите се привеждали по сметка, а от там средствата се теглели от физически лица. Групата има 4 сайта, през които продава маратонките. 

Братята Ябанджъ се изпирали парите от схемата, влагайки ги в недвижимо имущество. Техни са две от луксозните кооперации на улица „Искра” в Столипиново. По информация на TrafficNews в ареста са и бащата и майката на братята, които са били част от схемата - Неджати и Сабре Ябанджъ.

Съседи в района признаха, че семействата разполагат със завидни финансови средства и се славят като хора със сериозни връзки. В махалата се говори, че Исмаил Ябанджъ, който е обявен за издирване, най-вероятно се намира в Турция.

„Той държи връзките с търговците. Урежда стоката, купува я и я праща към България. Работят с един от клоновете на Еконт, който е в квартала”, каза жител на Столипиново.

Част от незаконно придобитите пари от схемата са бил „наливани” в сватбения дом на улица „Владая”, собственост на Ремзи и Исмаил Ябанджъ. Залата за чудо и приказ може да поеме над 1000 души гости. В момента се изграждат още две зали, едната от които по-малка. Те са долепени до вече изградената на въпросната улица.

"Организаторите са имали много висок стандарт за хора без официални доходи" , заяви днес окръжният прокурор Румен Попов. Визията на залата може да остави без дъх и най-големите критици. Злато, сатен, керамика – видимо налети много пари. Портите към сватбения дом бяха затворени и заключени с катинари.