Браво, депутати: Край на райския газ - бизнес за милиони на дискотеките

Най-оборотните клубове печелят по 10 000 лева на вечер от продажбата на вредните балони. Вече е забранено

Политика
19:03 - 07 Септември 2023
4549
Браво, депутати: Край на райския газ - бизнес за милиони на дискотеките

Депутатите в този парламент днес свършиха нещо изключително полезно за обществото, което като че ли остана незабелязано от медиите. Народните представители най-накрая приеха на второ четене промени в Закона за храните, свързани с употребата на т.нар. "райски газ". Употребата на диазотен оксид, познат като райски газ, вече е позволена само в производството на храни, реши Народното събрание.

Целта на промените беше да се забрани продажбите и използването на райски газ в заведенията, което е придобило епидемични размери. Миналото лято беше въведена забрана за продажбата на райски газ на деца, но въпреки това субстанцията продължава да се продава необезспокоявано, особено в дискотеките. Заведенията печелят луди пари от това - най-оборотните клубове в столицата и в Пловдив изкарват до 10 000 лева на вечер, като това са напълно безотчени пари, твърдят източници на Lupa.bg. Това лято по морето също е било истерия и някои заведения са направили страхотни приходи от незаконната търговия с опасния райски газ. Някои клубове в Слънчев бряг и Созопол са изкарали по близо 1 милион лева само за 2 месеца и половина търговия с райски газ, свидетелстват източниците ни.

Това се случва пред очите на всички, а публична тайна е, че в по-малките градове на страната в бизнеса са включени общинари и висши полицаи, които си затварят очите, докато младежите се друсат с балони.

Сега депутатите приеха бизнес операторите с храни да отбелязват употребата на диазотен оксид като добавка в храните в технологичната документация. Той се допуска за употреба в обекти за производство и преработка на храни, както и в заведения за обществено хранене.

На нарушителите ще бъдат налагани по-сериозни санкции. За лице, което наруши разпоредбите на закона, ще се налага глоба от 500 до 1000 лв., решиха депутатите. Освен това, този който допусне в управляван от него обект продажбата на райски газ, освен за призводството на храни, ще бъде санкциониран от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. На бизнес оператор, който наруши закона, ще се налага глоба или имуществена санкция в размер от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12 000 лв. Ще бъдат отнемани и лицензи при трайни нарушения.

В хранителната индустрия т.нар. райски газ се използва като пропелент при някои видове аерозолни контейнери – най-често бита сметана.