Бразилия не разреши ваксината „Спутник V”

Руските учени казва, че ефикасността й срещу COVID-19 е 97,6 процента

Новини
08:04 - 27 Април 2021
3291

Бразилският здравен регулатор „Анвиса” отказа днес да даде поисканото от губернатори разрешение за внос на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V", предаде Ройтерс, цитирайки представители на борда.

Решението на петчленното ръководство на регулаторния орган е било взето единодушно, след като експерти са посочили, че има рискове, свързани с ваксината, и "сериозни" дефекти като липса на информация, гарантираща нейната безопасност, качества и ефикасност. Ключов се е оказал въпросът за присъствието в препарата на способен да се размножава аденовирус, което според продуктовия мениджър Густаво Мендес е "сериозен" дефект.

Ваксината е одобрена в няколко страни. Руските учени казва, че ефикасността й срещу COVID-19 е 97,6 процента. Те се позовават на оценки, направени въз основа на данни от 3,8 милиона души. Ваксината не е получила одобрение и в ЕС, който казва, че има нужда от още информация за изпитванията и производствения процес.

Ваксинационната кампания в Бразилия върви бавно поради проблеми с доставката на ваксини, здравната система е на ръба. Досега първа доза от ваксина е поставена на 27,3 милиона души или 13 на сто от населението. Общо са регистрирани 14,4 милиона случаи на заразени и почти 400 000 починали, много от тях в последните месеци.