Брест пише история, Спарта измъкна точка в Щутгарт

Френският тим разби РБ Залцбург като гост в първото си участие в Шампионската лига

Спорт
21:57 - 01 Октомври 2024
908
Брест пише история, Спарта измъкна точка в Щутгарт

Брест продължава да пише история в първото си участие в европейските клубни турнири и в Шампионска лига. Френският отбор разби с 4:0 като гост РБ Залцбург и по този начин записа втора поредна победа в турнира.

Залцбург създаде първата опасност в мача в 10-ата минута, когато Мадс Бидструп засече пас в наказателното поле на Залцбург и отправи нисък удар в посока на десния стълб, но Марко Бизот внимаваше и направи хубаво спасяване. След това отбитата топка попадна в Самсон Байдо, който вкара отблизо, но след намесата на ВАР попадението не бе зачетено заради засада.

Пред Амар Дедич се откри добра възможност в 17-ата минута, но след удара му топката премина встрани от вратата на Марко Бизот.

Домакините продължиха да играят силно и в 20-ата минута Карим Конате отправи опасен удар, но покрай левия страничен стълб на вратата на Брест.

Брест поведе в резултата в 24-ата минута, когато Людовик Ажорке демонстрира много добър поглед върху събитията на терена и намери Абдала Сима, който успя да вкара топката в долния ляв ъгъл на вратата на Янис Бласвих.

Марко Бизот направи ново чудесно спасяване в 37-ата минута, когато отрази опасен удар на Оскар Глюк.

Сима създаде нова опасност пред вратата на Бласвих в 38-ата минута, но след удара му топката премина встрани от десния страничен стълб на вратата на Залцбург.

Бидструп можеше да изравни резултата в 41-ата минута, когато пред него се откри пространство в наказателното поле на Брест и стреля, но Бизот спаси.

Адам Дагим стреля от границата на наказателното поле на Брест в 56-ата минута, но Бизот отново се намеси и изби.

Бизот отново бе на мястото си в 64-ата минута, когато спаси удар на Амар Дедич.

Брест направи резултата 2:0 в 64-ата минута, когато Мама Балде проби и центрира в наказателното поле на Залцбург, където Моргала сбърка и не успя да изчисти една топка, а я прати директно в краката на Мади Камара, който вкара топката в долния десен ъгъл на вратата на Бласвих.

Брест вкара и трети гол в 70-ата минута, когато Юго Манети стреля, вратарят Бласвих успя да избие топката, но право в краката на Абдула Сима, който отблизо не пропусна да отбележи своя втори гол в срещата.

Брест отбеляза четвърти гол във вратата на Залцбург в 75-ата минута. Мама Балде подаде на Матиас Перейра Лаж, който с удар от границата на наказателното поле на домакините вкара топката в долния десен ъгъл на вратата на Бласвих.

Това е втора поредна победа за Брест в Шампионска лига и френският тим вече има 6 точки, докато Залцбург записа второ поредно поражение.

В следващия кръг на 23 октомври Брест приема Байер Леверкузен, а Залцбург посреща Динамо Загреб.

В другия ранен мач Щутгарт и Спарта Прага не се победиха, завършвайки 1:1. Енцо Мийо вкара за домакините, а чешкият тим стигна до гол чрез Каан Кайринен. Това бе първа точка за „швабите“ в тазгодишното издание на Шампионска лига, докато тимът от Прага вече има 4 точки в актива си.

Мачът започна по мечтан начин за домакините, които поведоха в резултата още в 7-ата минута, когато Максимилиан Мителщет центрира чудесно отляво и намери Енцо Мийо, който с удар в долния ляв ъгъл прати топката в мрежата за 1:0!

Две минути по-късно Джейми Левелинг проби чудесно през отбраната на гостите и стреля от границата на наказателното поле, но вратарят на Спарта спаси.

Гостите имаха добър шанс в 14-ата минута, когато Мартин Витик успя да засече топката с глава след центриране от пряк свободен удар, но ударът му завърши с топка в левия страничен стълб.

В 27-ата минута Петер Виндал спаси удар на Денис Ундав.

Пет минути след това Спарта Прага изравни. Каан Кайринен стреля брилянтно от пряк свободен удар и остави безпомощен Александър Нюбел, който изгледа как топката влетя в горния ляв ъгъл на вратата му.

Велко Бирманчевич стреля с глава в 39-ата минута, но прати топката в напречната греда на вратата на „швабите“.

Секунди след това, пред другата врата Виндал се отчете с добро спасяване при удар с глава на Мийо.

Десетина минути след началото на втората част Нюбел спаси удар на Бирманчевич, който бе оставен да стреля в наказателното поле.

В 65-ата минута Енцо Мийо пропиля златна възможност, тъй като бе на чиста позиция, но ударът му бе блокиран.

В 71-ата минута Анджело Щилер не стреля достатъчно силно след центриране в наказателното поле и даде възможност на стража на гостите да спаси.

До края на мача Петер Виндал и защитата пред него успяха да противостоят на атаките на германския тим и по този начин мачът завърши без победител.