Британците свиха харчовете за празниците

Една на всеки три резервации са били канселирани през декември след като от ресторантьорския и хотелиерския сектор съобщиха, че са със загуби от порядъка на 3,2 милиарда паунда

Новини
13:07 - 31 Декември 2022
1744
Британците свиха харчовете за празниците

Новогодишните тържества във Великобритания ще бъдат сериозно засегнати от поскъпването на живота и стачките. Резервациите по барове и ресторанти са по-скромни от предишни години, съобщава БНР. 

Една на всеки три резервации са били канселирани през декември след като от ресторантьорския и хотелиерския сектор съобщиха, че са със загуби от порядъка на 3,2 милиарда паунда. Има също голяма загриженост, че стачките на железниците допълнително ще повлияят на тържествата и ще се стигне до нови загуби на работни места през януари, информираха от Асоциацията на нощните индустрии.

Правителството заяви, че прави всичко по силите му да смекчи ефекта от стачните действия. Би Би Си цитира редица собственици на заведения, които казват, че ентусиазмът по-рано през годината, че след отшумяването на Covid-19 най-сетне ще има порядъчно изпращане на старата и посрещане на новата година, е бил попарен от задълбочаващата се криза с поскъпването на живота и транспортните стачки.

Голямото поскъпване на всичко и несигурността как ще се приберат, ако празнуват навън, кара много хора да предпочетат да останат по домовете си. Собственичка на кафене, бар и ресторант в Болтън дори казва, че страната продължава да живее в сянката на Covid-19, защото много резервации са отменени точно поради загриженост от увеличаващите се заболявания, които поразяват и голяма част от обслужващия персонал. Лошото време също е утежняващ фактор.