Британските влакове почти спряха заради протест

Новини
18:02 - 01 Октомври 2022
1918
Британските влакове почти спряха заради протест

Британските железници почти спряха работа днес, след като основните синдикати от бранша взеха решение за нов общ ден на протести с искане за повишаване на заплатите на фона на рекордна инфлация в страната, предаде Франс прес.

Това е най-мащабната стачка от началото на годината досега.

За първи път тази година четири транспортни синдиката координират усилия за общ ден на протестни действия. Из страната ще пътуват едва 11 процента от влаковете, а много региони изобщо няма да бъдат обслужвани.

Генералният секретар на един от синдикатите - Ар Ем Ти - Мик Линч се извини чрез Би Би Си на пътниците и мотивира стачката така: "Правителството предизвика този конфликт, като предложи в условията на инфлация да бъдат съкратени работните ни места, да се намалят нашите пенсии и нашите заплати".

Великобритания отпуска данъчни стимули и отменя увеличението на корпоративния данък

Британските домакинства са изправени пред инфлация от близо 10 на сто и се чудят дали ще могат да се отопляват през зимата и дали ще могат да изплащат заемите си за жилище. Въпреки че бе обявено замразяване на тавана на цените в енергийния сектор, за година те нараснаха двойно и правителството, встъпило в длъжност преди по-малко от месец, е по-непопулярно от всякога.

Стачката може да възпрепятства пристигането в Лондон на феновете на "Арсенал" и "Тотнъм" в деня на дербито между двата футболни клуба. Тя се провежда и ден преди в Бирмингам да започне годишният конгрес на консервативната партия, а утре се очаква и Лондонският маратон, привличащ десетки хиляди хора в британската столица.