Британските власти забраняват райския газ

Той е второто най-използвано наркотично вещество след канабиса сред възрастовата група от 16 до 24 години на Острова

Новини
18:25 - 26 Март 2023
2030
Британските власти забраняват райския газ

Британското правителство ще забрани използването на азотен диоксид или райски газ, както е по-популярен, в усилията да се справи с антисоциалното поведение. 

Министърът за изравняване на стандартите Майкъл Гоув потвърди в серия от интервюта по водещите британски медии, че райският газ ще бъде забранен:

 "Мисля, че всеки, който е имал възможност да се разходи из нашите паркове в големите ни градове, е видял тези малки сребърни флакони, които са пример за хора, които не само замърсяват обществените пространства, но и приемат наркотик, който може да има ефект върху психиката и нервите на консумиращите го, което пък допринася за антисоциалното им поведение като цяло", каза Гоув пред Скай нюз.

Райският газ е второто най-използвано наркотично вещество след канабиса сред възрастовата група от 16 до 24 години на Острова. Има голяма загриженост за райския газ особено след увеличаването на случаите на постъпващи в болници след употребата му.

Райският газ се използва често като упойка в медицината, включително стоматологията, както и като пропелент в аерозолни флакони с бита сметана в хранително-вкусовата индустрия.

Същевременно независим консултативен съвет за злоупотребата с наркотици е посъветвал правителството да не забранява райския газ, защото смята, че неговото използване се контролира адекватно от съществуващия от 2016 година Закон за психоактивните вещества.