Броят и кастрират котараците в София

Новини
20:20 - 13 Април 2021
2222
Броят и кастрират котараците в София

Преброяване на уличните котки в София стартират Столичната община и “Четири лапи”.

Пилотният проект ще се реализира в един квартал - “Яворов”, като преброяването на уличните котки ще се извърши от 19 до 23 април.

“70% от всички сигнали за животни за кастрация, които “Четири лапи” получава, са за котки.

Това е един от малкото достоверни източници на информация за мащаба на проблема с бездомните котки в София. До момента точна статистика за техния брой не съществува”, обясняват от организацията.

Именно “Четири лапи” в последните десетина година прави преброяване на бездомните кучета в столицата. Според последното, което бе през 2018 г., те са намалели до под 3900.

“Програмите по контрола на популацията на бездомните котки чрез кастрация са ефективни, но за да бъдат и по-устойчиви, те изискват активно участие и на местните власти и граждани. В повечето случаи, когато се започва работа по контрол на котешката популация в даден квартал по програмата “Кастрирай и върни”, лошото отношение на хората намалява значително”, разказват още от “Четири лапи”.

Затова по пилотния проект се предвижда и кастрация на котките, която пък ще стартира от 26 април.

Освен преброяване на уличните котки пилотният проект предвижда мониторинг на популациите, задълбочен анализ на проблема и създаване на цялостна програма за грижа за бездомните животни.

Иначе клиниката на “Четири лапи” в Банкя също продължава да работи. Тя е единствената клиника у нас за лечение на бездомни животни.