БРУТАЛНО: Москва отрязала натегача Капитан Газпром за синьо гориво

Има политическо решение в Русия да не се договарят доставки на газ към България, твърди Росен Христов

Политика
11:10 - 09 Септември 2022
8030
БРУТАЛНО: Москва отрязала натегача Капитан Газпром за синьо гориво

Истината, че "Газпром" не води преговори с българското служебно правителство на Гълъб Донев, въпреки твърденията на редица негови министри, че те вече са факт, лъсна от хардкор интервю на "Капитал" с енергийния бос Росен Христов, сдобил се с прякора Капитан Газпром заради опита му предимно като яхтсмен, отколкото като енергетик. 

В него Христов заявява, че имало политическо решение от страна на Русия изобщо да не се водели преговори с България по продължаване на доставките на синьо гориво от "Газпром".

С това де факто той разкри, че молбите на служебния кабинет към Москва да се изпълни поне вече съществуващият договор (до края на годината), са се провалили. "Газпром" врътна кранчето на България едностранно през пролетта, когато тогавашният кабинет на Кирил Петков отказа да открие сметка в рубли и така да си плаща за доставките на газ.

Впоследствие вицепремиерът по онова време Асен Василев разкри, че до последния момент на власт, правителството на "Промяната" е пращало чинно заявките си до руската компания, но ответни действия така и не са били предприети. Факт е обаче, че това е предпоставка България да иска неустойки след края на договора заради неизпълнение от едната страна (руската - б.р.). 

Ето още какво казва Росен Христов пред фрийлансър журналиста Ребека Щегман, поместено в "Капитал":

"Има решение в Русия "Газпром" да не работи с нас. Не знам доколко това е официално или не. Но ние се опитваме да изпратим съобщение до Русия, че сме готови да подновим преговорите в рамките на настоящия договор. При определени условия и това са условията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва". И твърди, че кабинетът на Гълъб Донев също не смятал да отваря сметка в рубли. 

Въпреки че същият този кабинет отказа шест танкера от щатската Cheniere и подписа договор само за един, в интервюто Христов твърди, че въпросната компания е не по-малко надеждна от други. А по повод завоя към Москва коментира така: 

"Не сме направили никакъв завой. Ние вече сме договорили този газ. Всичко, което ни трябва, е да вземем договорения газ. Не обсъждаме нови договори. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличаване на обемите. Междувременно осигуряваме разнообразни доставки от цял свят, които в крайна сметка от следващата година ще направят доставките от Русия ненужни. Ако успеем да направим всичко, което планирахме, и да осигурим газ от Турция и Гърция.

И след осигуряване на слотовете, да договорим стабилни доставки на LNG от производител, не от посредници, а от компании като Cheniere, Sempra, European Totale Energie, Shell.

Това са надеждни компании, които произвеждат големи количества газ, така че можем да разчитаме на тях. Тогава можем да кажем, че сме диверсифицирали и можем да стоим далеч от Русия". 

Според енергийния министър ситуацията в края на лятото и есента била по-различна от тази през миналите сезони и това била причината да се търси комуникация с Газпром: 

"Нищо не можем да предложим на "Газпром". Просто се надявам, че имат газ, който да продадат. И имат договор, който трябва да изпълнят. И те са готови да го направят. Предишното правителство реагира много емоционално. Добре, не искаме Русия, не искаме и "Газпром". Това беше възможно през лятото, когато не трябва газ за отопление. Сега през зимата перспективата е съвсем различна", твърди той. 

Иначе Христов най-сетне разкрива в интервюто подробности от биографията си и най-накрая изплю камъчето всъщност къде е живял и завършил. Той бил възпитаник на университета в Сан Диего (не става ясно кой точно - б.р.), като е придобил магистърска степен там. Живял е и "5-6" години в Русия, но не уточнява къде точно и защо. Офисът му бил там от 2009 до 2017 г. Живял е и в Италия и Дубай. 

А по повод страстта си към ветроходството разказва: "Това е моето хоби, ветроходството. Катамарани, състезателни лодки. Участвал съм и в регати. Опитвам се да съчетавам хобито с бизнеса". 

На въпроса как е бил избран за енергиен министър, Капитан Газпром отговаря, че не е бил единствен кандидат за поста. Получил го, защото имал сериозен опит в енергийната индустрия на международно ниво. "Търсеше се човек, който може да приложи международен стандарт на работа в министерството. Другото нещо, което помогна в избора, е опитът ми в кризисния мениджмънт - предвид ситуацията в България в момента това би било нужно", казва още Христов. 

Реакциите по повод бомбастичното интервю на германския журналист у нас не закъсняха. Според ДБ Росен Христов на секундата трябвало да си подаде оставката. 

Заместникът на съпредседателя на формацията Христо Иванов Ивайло Мирчев се аргументира така: 

"При подобен провал решението е едно - оставка на министъра. Веднага! Унижение за България. Отказахме се от танкерите, сложихме се на руснаците и показахме слабост, бяхме унизени и си влошихме позицията за арбитража. И тоягите и солта си останаха за нас и 100-те жълтици ще платим накрая.

Въпреки нашите предупреждения и ясни стъпки, които дефинирахме на служебния кабинет всичко бе хвърлено в коша". 

А Антоанета Цонева допълва: "Той може да понася това, но не и България. Когато и да подаде оставка ще е късно. И последно: Хора с гръбнак трябват".