Брюксел бойкотира Орбан след соловото му "турне за мир" при Путин

Новини
22:44 - 16 Юли 2024
1038
Брюксел бойкотира Орбан след соловото му "турне за мир" при Путин

Новият Европарламент започна работа - преизбраха Мецола, Фон дер Лайен чака вот за втори мандат в четвъртък

Евродепутати призоваха правото на глас на Унгария в ЕС да бъде отнето заради “мисиите за мир” на премиера Виктор Орбан.

63-ма евродепутати се обърнаха в писмо към председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, към председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, както и към председателката на ЕП Роберта Мецола. Те твърдят, че Орбан “вече е нанесъл значителни щети, като използва и злоупотребява с председателството на съвета”. Унгария пое ротационното председателство на Съвета на ЕС в началото на юли, а оттогава Орбан започна самопровъзгласени “мирни мисии”. Той посети Русия, Украйна, Китай и САЩ, като

без разрешение от когото и да било обяви, че представлява ЕС

Орбан предприе няколко дипломатически визити, посети Путин и Си Цзинпин, като умишлено представи погрешно своите правомощия, пишат евродепутатите и настояват ЕП да реагира на действията на унгарския премиер. Писмото е подписано от членове на ЕП от редица страни и политически семейства, сред които ЕНП, “Обнови Европа”, Левицата и Зелените.

Ден по-рано ЕК обяви, че комисарите ѝ няма да присъстват на срещите в Унгария в рамките на председателството на ЕС. Бойкотът от страна на комисията също е свързан с “мирните мисии” на Орбан, които предизвикаха възмущение в съюза.

“В светлината на последния развой на събитията, белязали началото на унгарското председателство, ЕК реши да бъде представлявана само на ниво “висши представители” по време на неформалните срещи на Съвета на ЕС”, заяви говорителят на комисията Ерик Мамер.

Във вторник започна първата сесия на новия Европарламент в Страсбург, като начело отново застана досегашната председателка Роберта Мецола. Тя беше избрана с 562 гласа при 623 валидни бюлетини и необходимо мнозинство от 312. В последния момент се появи и втора кандидатка - Ирене Монтеро от Левицата, която обаче събра едва 61 гласа.

Евродепутати поздравиха Мецола за преизбирането. СНИМКА: РОЙТЕРСПрез 2022 г. Мецола стана най-младият шеф на ЕП, като пое поста след смъртта на предшественика си Давид Сасоли. Малтийката бе първата жена начело на евродепутатите от две десетилетия. Преди гласуването Мецола обеща “силно лидерство”, както и да продължи да настоява за правото на ЕП да инициира законодателства. “Това трябва да е парламент, който да не се страхува да води и променя”, допълни тя и отдаде почит на покойния Сасоли. “Никога няма да се колебая да вземам трудните решения”, коментира още Мецола.

Тя е една от четирите ключови фигури на съюза, които ще го ръководят пред следващите няколко години. Бившият португалски премиер Антониу Коща си осигури поста на председател на Европейския съвет, след като лидерите на ЕС го номинираха през юни. Сегашната шефка на ЕК Урсула фон дер Лайен обаче ще бъде изправена пред напрегнато гласуване в четвъртък. Това е и причината тя да пропусне срещата на върха на Европейската политическа общност (EPC), чийто домакин е новият премиер на Великобритания Киър Стармър.