Брюксел: Евролидерите не се разбраха за бюджета

Нидерландия иска блокиране на средства от възстановителния фонд на нереформирани държави

Новини
09:10 - 18 Юли 2020
2105
Брюксел: Евролидерите не се разбраха за бюджета

Лидерите на страните от Европейския съюз засега не могат да постигнат споразумение за фонда за икономическо възстановяване и за бюджетната рамка на съюза до 2027 г. 

Говорител на институцията обясни, че срещата на върха на 27-те в Брюксел ще бъде възобновена днес в 11 ч. Новината бе потвърдена в Туитър от говорител на Европейския съвет, цитиран от ДПА.

"В труден момент от преговорите сме, с блокаж по въпроса за управлението на възстановителния план. Чакаме да видим дали има възможно решение", каза неназован дипломат малко преди края на първия ден от срещата, предаде БТА.

Нидерландският премиер Марк Рюте е поискал една страна членка да има право да блокира отпускането на средства от възстановителния фонд на държави, които не изпълняват необходимите реформи, заяви европейски официален източник, цитиран от Ройтерс.

Австрия отхвърля възстановителния план в сегашния му вид,  заяви позицията си канцлерът Себастиан Курц.

Първият ден от срещата на върха на ЕС приключи безрезултатно след продължили близо 14 часа маратонски преговори, отбелязва ДПА.

Лидерите на страните членки са се събрали в Брюксел, за да приемат план на стойност 750 милиарда евро за възстановяване на европейските икономики от рецесията, предизвикана от пандемията от новия коронавирус, както и дългосрочния бюджет на съюза за периода 2021-2027 г., възлизащ на 1,074 трилиона евро.