Брюксел разхлабва примката около канабиса

Евродепутати призоваваха за обща политика относно използването му в медицината

Новини
20:50 - 26 Февруари 2019
2854
Брюксел разхлабва примката около канабиса

Депутатите в Европейския парламент призоваха за обща политика относно използването на канабиса в медицината и финансирането на научни изследвания по все по-актуалната в целия свят тема.

В последните години се появиха проучвания на терапевтичните свойства на канабиса и на съдържащите се в него активни съставки. По тази причина някои страни от ЕС легализираха употребата на растението за медицински нужди, а други страни обмислят промени в законодателството си. Неотдавна и Световната здравна организация препоръча една от съставките на канабиса — канабидиолът (CBD), да не бъде класифицирана повече като контролирана субстанция.

Единен европейски подход към използването на канабиса в медицината или за развлечение все още няма.   

Направените до момента изследвания показват, че канабисът може да стимулира апетита (при загуба на тегло вследствие на СПИН) и да облекчава симптоми на умствени заболявания, епилепсия, астма, рак или Алцхаймер. Смята се също така, че той може да намали менструалните болки и да ограничи риска от прекомерно пълнеене и диабет. Според депутатите обаче са нужни повече изследвания.

На 13 февруари Парламентът одобри резолюция за използването на канабиса за медицински цели. Тя призовава за ясна правна дефиниция за използването на канабис в медицината и разграничаване от всякакви други начини на употреба. 

Депутатите настояват да се засили финансирането на медицински изследвания за канабиса, а разработените на база на канабиса лекарства да бъдат покривани от здравноосигурителните каси. 

Защита на децата и на уязвимите групи

Резолюцията посочва, че една ясна и стабилна правна рамка ще има положително влияние върху качеството и точното етикетиране на лекарствата и ще гарантира безопасен достъп на пациентите. Това би довело и до ограничаване на пазара на черно и установяване на надзор върху пунктовете за продажба. Депутатите също така подчертават, че стриктната превенция на пристрастяването сред малолетни и непълнолетни лица и на уязвими групи трябва да бъде част от всяка бъдеща нормативна уредба.

Маслото от канабис да бъде разрешено за употреба при лечение на епилепсия, поискаха от Асоциация на родителите на деца с епилепсия от министъра на здравеопазването преди дни. По думите на председателя на сдружението Веска Събева има форми на епилепсия, които могат да се третират единствено с екстракта от растението.

Повечето медицински специалисти у нас обаче са категорично против легализирането на марихуаната дори и за медицински цели. Очевидно влиянието на съветската медицинска школа все още е твърде влиятелно. Медицинска марихуана се използва легално в САЩ (31 от щатите), Канада, Мексико, Великобритания, Белгия, Австрия, Финландия, Германия, Италия, Израел, Холандия, Португалия, Испания, Австралия.

По света и у нас

В България марихуаната е посочена в списък № 1 на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. В този списък са изброени вещества, които според българския законодател са забранени за употреба в хуманната и ветеринарната медицина. В този списък е и хероинът. От 2004 г. е криминализирано притежанието дори на т.нар. “лична доза”, което се явява мощно средство за тормоз и издевателства от страна на правоохранителните власти. Нарушителите на закона ги грози лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 2000 до 10 000 лева. Само за съпоставка да припомним, че Варненският окръжен съд през есента постанови 2 години затвор за шофьор, причинил смъртта на пешеходец.

Някои държави разрешават вече притежаването и употребата марихуаната и за развлечение. През 2013 г. Уругвай става първата страна в света, която легализира отглеждането, използването и продажбата на канабис. От октомври 2018 г. в Канада е легализирана употребата на канабис и за рекреационни цели. В много държави употребата на марихуана е криминализирана, но поради едни или други причини властите предпочитат да си затварят очите.

В повечето случаи легализирането на марихуаната води до  намаляване на престъпността (отглеждане, трафик, продажба, употреба). Освобождава се и значителен полицейски ресурс, който би могъл пренасочва към значително по-проблемни сфери.

Какво представлява канабисът

  • Растението канабис съдържа над 100 активни съставки, включително тетрахидроканабинол и канабидиол.
  • Тетрахидроканабинолът е основното психоактивно вещество в канабиса. Канабидиолът от своя страна няма опияняващ или пристрастяващ ефект.
  • В много страни се използва мексиканският термин „марихуана“ за листата на канабиса. Хашишът пък се приготвя от жлезите на растението и е с по-голяма концентрация на активните съставки от сушения канабис.