Брюксел в шах: Пускаме македонците в Европа, те не щат

Френското предложение за РСМ е недопустимо за мен и за народа на РСМ, отсече премиерът Димитър Ковачевски

Новини
07:37 - 24 Юни 2022
5907
Брюксел в шах: Пускаме македонците в Европа, те не щат

Българските партии най-после събраха вчера кураж да вдигнат евроветото за Скопие, но точно тогава македонците дадоха заден. Абсурдната история шокира евролидерите, които се събраха за срещата на върха в Брюксел.

На масата беше сложено предложението, отправено от френското председателство на Съвета на Европейския съюз за решаване на спора между София и Скопие. То предвижда България да вдигне бариерата за началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, но в замяна на това Европейската комисия да стане гарант за изпълнението на поставените български условия.

"Френското предложение" за РСМ е "недопустимо за мен, за народа на Северна Македония и за коалиционните ни партньори",

отсече обаче премиерът на РСМ Димитър Ковачевски в съвместна пресконференция с колегата си от Албания Еди Рама и президента на Сърбия Александър Вучич в Брюксел. Ковачевски настоя, че е нужна чиста формулировка за македонския език и идентичност. После изреди още няколко условия, които са червена линия за властите в Скопие.

"Историческите спорове не могат да бъдат част от преговорната рамка, преговорите за присъединяване трябва да започнат преди конституционната поправка за включване на българите, ЕС да гарантира, че няма да има други условия от България и че всяко решение трябва да се приема от местните институции", изреди Ковачевски. Все пак той остави вратичка за преговори.

"Ако в хода на френското председателство се постигне разбиране за нашите позиции, сме подготвени да се включим в разговори за тях", увери македонският премиер, който е атакуван от опозицията в РСМ, че предава националните интереси.

По същото време депутатите от Комисията по външна политика в българския парламент обсъждаха приемането на френската формула за падане на евроветото. В разгара на заседанието Тошко Йорданов ("Има такъв народ") съобщи за изказването на Ковачевски. Така дори Народното събрание да упълномощи правителството да отвори вратата за Скопие към ЕС, решението ще е безсмислено, защото македонските власти не приемат предложения им проект.