БСП и "Възраждане" категорични: Няма да подкрепим Росен Желязков!

Ротационен председател е някакво джентълменско споразумение в българската политика, категоричен е Георги Свиленски

Новини
09:24 - 19 Април 2023
2012
БСП и "Възраждане" категорични: Няма да подкрепим Росен Желязков!

Няма такова нещо ротационен председател. Това е някаква новост в българската политика - джентълменско споразумение. Това заяви Георги Свиленски от "БСП за България" в коментар на постигнатата вчера договорка между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за избор на председател на парламента.

"Ние през цялата кампания обяснявахме, че двете политически сили на практика са едно и също. И след като българските избиратели са си дали гласа за това нещо, а именно изпращане на оръжия за Украйна, на други помощи, купуване на F-16, а не социална политика - това се получава в българския парламент. Двете партии представляват едни и същи интереси", каза Свиленски пред БНТ.

Той беше категоричен, че няма да подкрепят Росен Желязков за председател на Народното събрание.

Депутатите от "Възраждане" също няма да подкрепят номинацията на Росен Желязков за председател на 49-ото Народно събрание. Това заяви пред БНТ лидерът на партията Костадин Костадинов на влизане в парламента.

Той напомни, че партията му е издигнала своя кандидатура за председател на народното събрание - на адвоката Петър Петров.

"След като патерицата на ГЕРБ ще подкрепи Росен Желязков няма как нашият кандидат да бъде избран очевидно", каза Костадинов като уточни, че под "патерицата на ГЕРБ" визира ПП-ДБ.

Председателят на "Възраждане" обяви още, че днес от партията ще внесат предложение в народното събрание за премахване на американски бази у нас. Той обвърза приемането на това предложение с преговорите за конституционно мнозинство.