БСП кани над 25 леви партии за обединение срещу статуквото

Соцлидерката Корнелия Нинова каза това след заседанието на Националния съвет на партията

Новини
15:25 - 13 Април 2024
3447
БСП кани над 25 леви партии за обединение срещу статуквото

„На 1 май ще поканим над 25 партии в левия спектър, над 20 граждански сдружения и НПО-та, с които сме близки идеологически – да направим дискусия за модерна лява политика и обща алтернатива на статуквото за управление на България. Надяваме се да дадем началото на едно широко ляво обединение и да зараздваме хората с ляво мислене”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на партията.

„Успяхме да приемем няколко важни решения. Одобрихме платформата си за европейските избори. В нея има 6 принципа и 10 конкретни национални български политики, които ще бъдат отстоявани от нашите бъдещи евродепутати”, допълни лидерът на БСП. 

Тя изброи принципите: "Равнопоставеност на страните членки; българският национален интерес да е водещ в работата на евродепутатите ни; да има уважение към културата и традициите на всяка държава; здрав разум във всяка законодателна инициатива; намаляване и опростяване на европейските регулации в помощ на българската икономика; приоритет на социалната политика и ЕС като инструмент на мир и сигурност". 

По думите на Нинова, най-важните национални приоритети, за които конкретно ще се борят евродепутатите от БСП са – пълноправното влизане в Шенген; връщане на нелегалните мигранти в държавите им на произход; нов икономически модел и реиндустриализация на ЕС; социални теми като здравеопазване, доходи, борба с неравенствата; равенство на земеделските субсидии и преразглеждане на „Зелената сделка”.

Лидерът на БСП посочи, че са приети и критериите и принципите за издигане на кандидатите за депутати в 50-ото НС. „Залагаме на хора с обществен опит и авторитет, високи нравствени качества, на хора с висше образование и експертен опит, които имат желание за работа в екип. Започва кампанията ни за номинация на народни представител. Тя ще завърши с подреждането на листите на Националния ни съвет на 27 април”, допълни тя.