БСП на юруш, внесе решение в НС за сваляне на имунитета на Борисов

Документът е на основание мотивите на главния прокурор Иван Гешев

Новини
12:50 - 09 Юни 2023
4018
БСП на юруш, внесе решение в НС за сваляне на имунитета на Борисов

След като прелистиха папките за "Барселонагейт", БСП бързо задвижиха процедурата по свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Социалистите внесоха в деловодството на парламента проект на решение.По-рано Нинова обяви, че се захващат с имунитета на Борисов, щом никой не се занимава с темата, а и сам той не се отказва от него.

Решението на социалистите бе прочетено от депутата от БСП Иван Ченчев от парламентарната трибуна. Социалистите настояха още днес парламентът да реши за имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и точката да бъде вкарана извънредно в дневния ред на Народното събрание. 

Водещият заседанието Никола Минчев обаче обясни, че няма такава процедура и отклони предложението. 

Документът е на основание мотивите на главния прокурор Иван Гешев, който поиска имунитета на лидера на ГЕРБ на 2 юни.

"Дава разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Бойко Методиев Борисов, по искането на главния прокурор на Република България, вх. № 49-327-00-2 от 2 юни 2023 г.", гласи текстът на документа.

По-рано, Нинова и групата на БСП се качи в деловодството на парламента, за да се запознае с внесените от главния прокурор Иван Гешев документи срещу Борисов по делото "Барселонагейт". На тяхно основание той поиска свалянето на имунитета му. Тя разказа, че те са между 600 и 700 страници. 

Нинова описа куриоз - документите не били със секретен гриф, депутатите трябва да гласуват за имунитета на Борисов, но нямали право на достъп до тях.

"Това е много странно. Тези документи не са с гриф "Секретно", те са общодостъпни. В същото време на депутатите не се дава възможност да се запознаем с тях и то депутати, които трябва да вземем решение дали да му свалим имунитета или не", каза Нинова. Тя обясни, че писмено е изискала от председателя на НС да допусне БСП до документите. Само и тя и Георги Свиленски обаче можело да ги прочетат, защото те са подписали искането.