БСП обсъжда да върне мандата за правителство

Политика
16:15 - 01 Май 2021
3751
БСП обсъжда да върне мандата за правителство

БСП обсъжда да върне мандата за съставяне на правителство неизпълнен на президента Румен Радев. Това е вариантът, който тясното ръководство - Изпълнителното бюро, предлага на широкото - Националния съвет.

В момента на "Позитано" 20 на закрито заседание се обсъждат всички варианти - връщане на мандата, при което да се обясни на хората, че БСП не може да направи правителство с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, опит за партиен кабинет, който няма да бъде приет в парламента, както и опит за експертно правителство, което да работи по приоритети.

Парламентарната група на БСП ще получи последния мандат за съставяне на правителство на 5 май.

Според един от опонентите на Корнелия Нинова - Кирил Добрев, той се взема от групата, заради което може да бъде получен и от Христо Проданов (неин зам.-председател). Има очаквания, че пленумът ще определи лидера за кандидат-премиер.

На митинг-концерт за 1 май по-рано днес Корнелия Нинова обяви, че пленумът ще вземе най-мърдото решение.

Тя определи четири приоритета, по които БСП ще работи - неподатливи на задкулисие хора, които да доразградят модела на ГЕРБ; антикризисни мерки в грижа за хората и бизнеса; същинска съдебна реформа, проведена от смели хора, както и визионери, които да осъществят промяна, а не подмяна.

БСП също има седем дни, за да върне мандата или да състави правителство. Пленумът вероятно ще реши дали мандатът да бъде върнат още на 5 май. И при различните варианти, изборите вероятно ще са на 11 юли.