БСП отвръща на Каракачанов: Волът като рие, на гърба си хвърля

Атанас Зафиров отсъди, че хоремагчийският жаргон е характеристика на управлението

Новини
19:56 - 05 Април 2020
2661
БСП отвръща на Каракачанов: Волът като рие, на гърба си хвърля

На острите реплики на Красимир Каракачанов към Корнелия Нинова отвърна членът на Изпълкома на партията Атанас Зафиров.

Ето какво отвърна червеният политик на предизвикателството на вицепремиера: 

Хоремагчийският жаргон, разбира се, е трайна характеристика на това управление, но е добре да припомним на г-н министъра хубавата българска поговорка : „Волът като рие, на гърба си хвърля”, защото само преди три седмици министър Горанов обяви публично намерението на кабинета за замразяване на милиардните военни проекти в областта на отбраната, с правилни аргументи за „тънкия баланс между възможностите на фиска и основната му функция да поддържа функционирането на държавата”. Едва ли тогава Горанов е очаквал, че колегата му министър, на практика, ще го причисли към определението „некадърни политици”, посочи Атанас Зафиров.

Българската социалистическа партия винаги е спазвала високи морални еталони в своите политики в сектор „Отбрана“. Водещо начало в тях винаги е бил националният интерес и добруването на България. С подобни недостойни сравнения Каракачанов обижда не само членовете на БСП, а и десетките хиляди симпатизанти и професионалисти, на чиято експертиза винаги сме разчитали в процеса на формирането на тези политики.

Не е тайна, че в последните години, сектор „Отбрана“ е трайно и устойчиво недофинансиран. Откъде тръгна този процес – правилно Каракачанов посочва Симеон Дянков за един от първопроходците на разрухата в българската армия и въоръжени сили. Кой обаче и тогава, и сега беше начело на държавата и защо в гневната филипика на министъра липсва основният виновник – Бойко Борисов. Началникът на Каракачанов, Горанов, Дянков и всички съпричастни.

Дали пък причината за този изблик не се крие в постоянните скандали в т.нар.”малка коалиция”, проточилите се ремонти на военна техника, имотните скандали, неяснотите около състоянието на държавния резерв и видимата немощ на държавата да овладее задаващата се спекула и икономическа криза.

Една от най-често споменаваните ценности – патриотизмът, неизменно се е свързвал с въоръжените сили и защитата на Родината. Затова и твърде голям ресурс се отделя за въоръжаване и военна техника. Оказва се обаче, че вирусът не може да бъде нито отстрелян, нито взривен.

„Бойците“ сега са лекари, медицински сестри, учени, хората в полицията и въоръжените сили, малкият бизнес и работниците. Все представители на онези части от нашето общество, твърде дълго пренебрегвани и недооценявани. Оказва се, огромни средства са отделяни от обществения ресурс за различни дейности и проекти, но не и за подготовка на страната за действия в условия като тези.

И опитите като днешни да се търси конфронтация и противопоставяне на отделни категории хора и служители са дълбоко некоректни и даже опасни.

Ето защо, смятам за правилна изразената позиция от председателя на БСП Корнелия Нинова - да се отложи за по-късен етап осъществяването на проектите „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ и да се потърсят възможности за реализацията им с цялостно или преобладаващо участие на националната военна промишленост. „

Тези и други проекти за превъоръжаване и модернизиране на въоръжените сили да се разглеждат като елемент на една преосмислена икономическа политика на страната, която да съответства на новите реалности и тенденции.

Другото е грозен популизъм и зариване на главата в пясъка чрез нови и нови държавни заеми, които ще обрекат на недоимък цели поколения.