БСП призова: Македонското правителство да вземе мерки

Новини
13:39 - 04 Юни 2022
3233
БСП призова: Македонското правителство да вземе мерки

“Осъждаме категорично тази недопустима проява на омраза и конфронтация. Такива прояви усложняват още повече диалога между двете страни. Призоваваме македонското правителство да предприеме мерки срещу такова поведение и да не допуска то да се повтаря.”

Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Иван Ченчев във връзка с подпаления културен център “Иван Михайлов” в Битоля.

Рано тази сутрин бе подпален Културният център "Иван Михайлов" в град Битоля, в РС Македония. Това става ясно от публикация на организацията във фейсбук.

"Очакваме институциите възможно най-скоро да разследват цялостно случая и да изправят извършителите пред съда!", пишат още те.

Припомняме, че след официалното откриване на Културния център преди два месеца в РС Македония започна масирана антибългарска кампания, в която участваха и официални представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие.

Преди няколко месеца отново имаше посегателства върху сградата на Културния център в Битоля. Първо на 29 януари в центъра на Скопие беше счупено стъклото на автомобила на председателя на Сдружението за българо-македонско приятелство Добри Митрев, а след това бяха изпотрошени стъкла и по самата сграда.