БСП ще предложи вариант за коалиция

Новини
10:45 - 10 Август 2024
1795
БСП ще предложи вариант за коалиция

"Пленумът на БСП ще вземе решение за участието в поредните предсрочни парламентарни избори за 51-ото Народно събрание и ще предложи вариант за коалиция на голямото ляво обединение", заяви Борислав Гуцанов - председател на парламентарната група на левицата.

Заседанието на Националния съвет ще се проведе днес от 11 часа.

Гуцанов припомни, че на 26 юли в Стара Загора е подписан меморандум, който има сериозно значение за бъдещото управление на държавата и за изцяло обединено ляво пространство.

"На 27 юли всички се качихме на Бузлуджа, заедно, нещо, което не се бе случвало в близките десетина години", коментира той.

Гуцанов посочи, че след пленума на БСП предстои финализирането на самото коалиционно споразумение за лявото обединение, за да могат да се явят обединени на предстоящите избори.

"БСП, левицата, партиите в лявото пространство, сме призвани да се спре този процес на разпад на държавата", заяви той.

На въпрос очаква ли вътрешна съпротива по повод на решението за участието на предстоящите извънредни парламентарни избори на 20 октомври във формат на обединение на левицата, Гуцанов каза, че има много голямо разбирателство между членовете на Националния съвет.

Той отбеляза, че освен че е имало единство в Стара Загора и на Бузлуджа, и оставката на Корнелия Нинова е била приета с пълно мнозинство.

"Този курс за обединение първо в БСП, второ- в лявото пространство, и спиране на тази война с институциите, е без алтернатива, така че не считам, че ще има някакви конфликтни точки. Разбира се, ще има различни мнения, но няма нищо лошо в това, добави председателят на ПГ на "БСП за България".

"Считам, че другата седмица ще имаме пълна готовност за събиране на подписи в страната за общото явяване на изборите", добави Гуцанов.

На въпрос за евентуален спор за марката БСП, предвид обжалванията от страна на Корнелия Нинова пред съда във връзка със заличаването ѝ като председател, Гуцанов коментира, че това са технически въпроси, които може би са и емоционални за някои хора, но ще бъдат разрешени.

"БСП е на повече от 130 години", добави Гуцанов пред БТА и заяви, че очаква вписване на новото ръководство. След оставката на Корнелия Нинова и решението на Националния съвет на партията, временно за изпълняващ длъжността председател бе избран Атанас Зафиров.