БСП спъва продажбата на оборудването на "Белене" за Украйна

Социалистите внесоха решение в НС за спиране на преговорите

Новини
11:44 - 28 Юни 2024
1069
БСП спъва продажбата на оборудването на "Белене" за Украйна

ПГ на „БСП за България“ внесе решение в Народното събрание за спиране на преговорите и действия по продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене“. Социалистите предлагат то да бъде използвано за АЕЦ „Козлодуй“, ако се установи, че е съвместимо.

За това информира заместник-председателят на Народното събрание Драгомир Стойнев на брифинг в кулоарите на парламента.

„Вчера на изслушването на министъра на енергетиката, касаещо разлива на радиоактивна вода в АЕЦ „Козлодуй“, стана ясно, че VI-и блок е постоянно в ремонт. Една от причините е проблем с парогенератора. Ако се случат подобни аварии в бъдеще, той може окончателно да спре“, посочи Стойнев.

„Считаме, че на този етап ще бъде национално предателство, ако се продължат преговорите за продаване на това оборудване на Украйна. Ако трябва, да дойдат експерти от Международната агенция по атомна енергетика и да кажат дали то може да се ползва в АЕЦ „Козлодуй“. И ако може, не виждаме никаква причина да го продаваме“, подчерта още той.

Защо се бави продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене”поред него закупуването на нов парогенератор може да отнеме 4-5 години. Той предупреди, че има голяма опасност атомната електроцентрала да остане само с един блок.