БСП трескаво чете папки от 700 стр. за "Барселонагейт", поемат имунитета на Борисов

След като никой не се занимава с темата, ние ще се захванем, закани се Корнелия Нинова

Новини
12:37 - 09 Юни 2023
3003
БСП трескаво чете папки от 700 стр. за "Барселонагейт", поемат имунитета на Борисов

БСП ще внесе проект за решение за сваляне на имунитета на Бойко Борисов. Това обяви в кулоарите на парламента лидерката на партията Корнелия Нинова.

"Изтече петдневният срок, който по закон се дава в такива случаи на лицето, на което е поискано имунитета, и на парламента. Няма никакво движение - нито Борисов си дава имунитета, нито председателят на парламента го внася за разглеждане в зала. Ние поискахме да се запознаем с материалите, днес ще го направим и днес ще внесем, готвим го в момента, проект за решение за сваляне на имунитета на Борисов", обяви Нинова. И обясни: "След като те нищо не правят, след като той няма доблестта сам да си го даде, председателят на парламента и мнозинството тупат топката и го крият, ние поемаме инициативата". А целта била да се изпълни закона и да се даде шанс на Борисов да докаже думите си, че няма нищо общо с къщата в Барселона.

Левицата е против създаването на комисия, която да реши за поисканите имунитети, заради чутото в записа на Националния съвет на "Продължаваме промяната", обяви тя. За създаването на такава комисия настояват от ПП-ДБ, като от там обясняват, че такава е практиката е в Европейския парламент. Лидерката на БСП обясни, че в минали събрания са правени такива комисии, но те са имали живот между 3 и 7 дни.

"ДБ и ПП говорят за шест месеца. Е кажете, логично ли е шест месеца една комисия да тупа топката, за да избере някой политик, в случая Борисов", попита риторично тя.

Нинова и групата на БСП се качи в деловодството на парламента, за да се запознае с внесените от главния прокурор Иван Гешев документи срещу Борисов по делото "Барселонагейт". На тяхно основание той поиска свалянето на имунитета му. Тя разказа, че те са между 600 и 700 страници. 

Нинова описа куриоз - документите не били със секретен гриф, депутатите трябва да гласуват за имунитета на Борисов, но нямали право на достъп до тях.

"Това е много странно. Тези документи не са с гриф "Секретно", те са общодостъпни. В същото време на депутатите не се дава възможност да се запознаем с тях и то депутати, които трябва да вземем решение дали да му свалим имунитета или не", каза Нинова. Тя обясни, че писмено е изискала от председателя на НС да допусне БСП до документите. Само и тя и Георги Свиленски обаче можело да ги прочетат, защото те са подписали искането.

"Това е супер странна, ненормална, нетрадиционна процедура. Не знам защо Росен Желязков си я е измислил, но всеки депутат трябва да си пусне отделно писмено искане, той да му сложи резолюция, за да може да чете документи, които не са секретни и са общодостъпни и задължителни да ги прочетем преди да вземем решение как да гласуваме в залата", обясни Нинова и призова Желязков да пусне всички депутати да ги четат, без да се иска разрешението му.

Тя не направи предположение какво ще бъде крайното решение на Висшия съдебен съвет за отстраняването на Гешев. А среднощното им заседание нарече "прецедент".

"Това непостоянство показва липса на самостоятелно мислене и решение. Същите шест човека преди време бранеха Гешев. Тези шест внесоха искане за отстраняването му и същите шест в самото заседание си го оттеглят с някакви мотиви. Най-малкото, понеже не познавам детайлите, това говори за липса на последователност, собствено мнение и за използване на процедурата според ситуацията", коментира тя.