БСП воюва срещу ваучерите, иска ниско ДДС за храните

Исканото от нас дава ефект в много евродържави, обясни земеделският министър

Новини
13:17 - 06 Май 2022
2233
БСП воюва срещу ваучерите, иска ниско ДДС за храните

Не ваучери, а намаляването на ставката на ДДС за основните храни иска БСП, заяви на Събора на овцевъдите край Лясковец земеделският министър Иван Иванов. Преди дни министър-председателят подсказа, че правителството готви такава директна помощ за домакинствата, защото ниската ставка на данъка не гарантира смъкване на цените.

"Ние ще отстояваме нашето искане за по-ниско ДДС на хранителните продукти, което в момента е решение за галопиращите цени на хранителните продукти. Ще го обсъдим на коалиционен съвет, мисля, че и при останалите коалиционни пратньори има разбиране по тази тема.

Подобна практика се прилага и в други европейски държави и дава ефект", коментира министърът и допълни: "Аз съм заявил моята лична подкрепа и подкрепата на министерството и при актуализация на бюджета ще настояваме да бъде намалено на 9% ДДС на основните хранителни продукти". "Не мисля, че има реална заплаха цели региони да останат без хляб.

Разбира се, ще намерим механизъм да компенсираме увеличение на цената на газа, която се отразява на производителите, правителството работи усилено в тази посока", коментира заплахите на хлебопроизводителите Иванов. Аграрният министър увери овцевъдите, че са ангажирани изключитнелно с този сектор и правят всичко необходимо при актуализацията на бюджета да осигурият допълнителни средства, за да бъдат преодолени последствията от войната в Украйна.

"Имаме интензивни разговори с министерство на финансите, за да може да изпълним максимално временната рамка, която разработи ЕК за преодоляване на последствията от войната.Правим разчети да бъдат отпуснати тези 120 млн. лв., които бяха договорени с министър Василев за сектор "Животновъдство". Отделно водим преговори с Европейската комисия да бъдат осигурени средства от Програмата за развитие на селските райони за допълване на тези 10 600 евро до 200%, така че да направим един набор от средства в размер на 250 млн.лв.", каза той.