Бум! И Враца изчезва!

Новини
10:56 - 17 Май 2019
7031
Бум! И Враца изчезва!

110 тона отровен и запалим серовъглерод поставят пред сериозен риск жителите на Враца. На територията на бившия завод “Химко” в града се съхранява огромно количество от опасното вещество в резервоари, потопени във водни басейни. Вещество е трябвало да се унищожава поетапно, но вместо това се съхранява на място вече над 15 години.

Инспектори от Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) сигнализират, че се усеща мирис на серовъглерод, което означава, че някои от резервоарите са спукани. За да им бъде направена проверка обаче, те трябва да бъдат извадени от водните басейни. А това е изключително опасно. При взаимодействие на серовъглерода и въздуха може да се получи мощна експлозия, която да засегне цяла Враца, информира Actualno.com. 

"Има реална опасност за града. При едно земетресение може да се спука резервоара и серовъглеродът да отиде в подпочвените води, да стане екокатастрофа. Ако се запали, ще има обгазяване. А хората, които са наблизко, ще загинат", за това алармира Георги Караиванов от РИОСВ-Враца. Няколко пъти заедно с колегите си той изработва предписания, които фирмата трябва да изпълни в най-кратки срокове, за да обезопаси мястото. Това не се случва. 

Хората във Враца не знаят, че все още има серовъглерод в завода. Кметът на града Калин Каменов държи опасното вещество да бъде премахнато възможно най-скоро.

"Този серовъглерод не трябва да бъде в града. Той е много близо до населеното място, което лично за мен е притеснително. Химическият завод там не работи и няма необходимост от използването на това химично вещество. Не виждам каква работа има тук", коментира Каменов. 

По информация на Actualno.com фирмата, която стопанисва серовъглерода, е "Камибо" ООД. Според Търговския регистър тя е собственост на депутата Станислав Попов (ГЕРБ) от 2016 г. Когато купува фирмата, тя е притежание на българско физическо лице и офшорна компания. Пред Би Ти Ви Попов обяснил, че не е запознат в детайли с дейността на фирмата и обещал повече подробности в допълнителен разговор. От този момент депутатът спрял да отговаря на обажданията.