Бум на желаещите у нас да се ваксинират срещу COVID-19

Здравнит министър каза, че болестта трябва да бъде премахната от Зкаона за здравето като опасна инфекция, защото оставането ѝ е съпроводено с карантина и други

Новини
11:40 - 07 Октомври 2023
3774
Бум на желаещите у нас да се ваксинират срещу COVID-19

Има голям интерес към ваксинациите срещу COVID-19, каза по БНТ министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Специалистите казват, че сега протича леко, не дава усложнения, няма смъртност, хоспитализациите не са увеличени, обясни той за заболеваемостта от новия вариант на вируса. До този момент 18 800 души са се ваксинирали, разширяваме възможностите за ваксинация. Към това включваме и ваксинациите срещу грип, посочи той.

Министър Хинков обясни, че премахвайки COVID-19 от Закона за здравето, това автоматично означава, че и карантинните мерки ще бъдат други. В Закона за здравето COVID-19 е включен като особено опасна инфекция, но ще го махнем оттам с всичките последици, защото когато е включен в закона, това предполага определени действия – карантина и т.н., посочи той. 

Министърът на здравеопазването коментира и темата за липсата на някои лекарства. Като причини той посочи търговски взаимоотношения, производствени липси или пазарни условия, ниски цени на внос на лекарства, които след това представляват интерес за реекспорт. "Проблемът е комплексен, назначил съм среща на експерти, с които да намерим общи решения. В момента, това, което направихме, е първо да има 100% задоволеност от лекарства и тогава да се изнасят", каза още Христо Хинков. 

Той съобщи още, че проектът за медицински хеликоптери за спешна помощ върви по план и няма забавяне. Обучени са 110 човека – екипи, които ще бъдат на дежурства, на местата, където домуват хеликоптерите, ще има възможност да се започне с един хеликоптер, който ще бъде като пилотен за спешната въздушна помощ. Другата седмица събираме екипи и от наземната спешна помощ и диспечери, които ще бъдат локализирани в Центъра на хигиена, каза още министърът на здравеопазването Христо Хинков.   

Той отбеляза, че е поставил срок до Нова година да се даде конкретна дата за първа копка на Националната педиатрична болница.