Бургас е рекордьор по сигнали за купен вот

Спрямо миналите избори сигналите за нарушения са се увеличили значително

Новини
10:34 - 04 Ноември 2023
2492
Бургас е рекордьор по сигнали за купен вот

Бургас се оказа рекордьор по брой сигнали за купен вот. От началото на предизборната кампания до момента в Областна дирекция на МВР- Бургас са постъпили общо 198 сигнала, които касаят нарушения на изборното законодателство и престъпления против политическите права на гражданите.

"Бройката сама по себе си е значително увеличена спрямо от предишни избори. Това, което може да очетем е, че това увеличение се дължи до голяма степен на по-добрата и по-голямата активност от страна на полицейските служители. Има и доста голям брой сигнали, които са подадени от граждани, което показва доста висока гражданска активност за борбата с това явление". Това заяви директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов по НОВА. 

По думите му към момента има образувани 31 досъдебни производства. "Разследванията се провеждат под ръководството на Районната прокуратура. Преобладават случаите, в които се предлага имотна облага, като в зависимост от общината - сумата е между 50 и 300 лева. Тези пари се предлагат на лица да гласуват за определен кандидат или определена партия", посочи старши комисар Павлов.