Буяр Османи идва у нас, ще обсъждат двустранните отношения между РСМ и България

Няма анонсирана среща единствено между Османи и Костадин Костадинов от "Възраждане". 

Новини
17:22 - 06 Ноември 2022
2336
Буяр Османи идва у нас, ще обсъждат двустранните отношения между РСМ и България

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи идва в понеделник на двудневно посещение в София, по времето на което ще се срещне с българския министър на външните работи Николай Милков, премиера Гълъб Донев, както и с лидерите на основните политически партии, представени в парламента на България - Бойко Борисов, Кирил Петков, Мустафа Карадайъ, Корнелия Нинова, Христо Иванов и Стефан Янев.

Няма анонсирана среща единствено между Османи и Костадин Костадинов от "Възраждане". 

На срещите се очаква да бъдат обсъдени темите, свързани с двустранните отношения, изпълнението на задълженията, поети с Протокола и Договора за приятелство между България и Северна Македония, актуалните геополитически предизвикателства и съюзничеството в НАТО, както и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на икономиката, предава кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

В рамките на посещението Османи, заедно с българския си колега Николай Милков, ще участва в кръгла маса, организирана от Центъра за изследване на демокрацията в София, на тема „Насърчаване на градивния капитал в България и Северна Македония“, съобщават от пресцентъра на министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Османи ще има за какво да говори с българските политици. Съвсем наскоро РСМ прие промени в Закона за регистрацията и имената на сдруженията, с което принуждава българските културни клубове "Иван Михайлов" и "Цар Борис Трети" да сменят имената си, иначе ще бъдат заличени, на което от нашето МВнР реагираха с остра официална позиция, че това е дискриминационно. В същото време провокациите от страна на РСМ към България продължават - преди седмица у нас бе отворен македонски клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград, чиято цел дори официалните власти в Северна Македония поставиха под въпрос. Не спира и приписването на български исторически личности и светци за македонски такива, сред които светите братя Кирил и Методий, цар Самуил, Гоце Делчев и най-новата провокация - българският възрожденец Кирил Пейчинович.