Бюджет 2022 г.- голям дефицит и много рискове

Актуални новини
13:58 - 24 Януари 2022
2997
Бюджет 2022 г.- голям дефицит и много рискове

Преди броени дни правителството представи Бюджет 2022 г. Заложени в него са по-високи доходи. Основното в бюджета е ръст на БВП от 4,8%. За пръв път от години е заложен по-сериозен дефицит - 4,1%. Освен това е предвиден и нов дълг от 7,3 млрд. лв., от които 3 млрд. са стари задължения. 

Въпреки че на пръв поглед бюджетът изглежда добър за страната ни, родни икономисти са притеснени за някои неща, които биха се отразили зле на икономиката ни.

"Притесненията ми за този бюджет са най-вече по отношение прогнозата за необосновано висок ръст на БВП. За съжаление инфлацията ще расте и ще е над предвидената, а ръстът на бюджетните приходи ще се дължи пак на високите цени. Дори предвидените инвестиции са имагинерни поради забавянето на Националния план за възстановяване и устойчивост и оперативните програми. Едва ли средства по тях ще дойдат скоро", обяви пред Lupa.bg икономистът Румен Гълъбинов.

Според него всичко това ще наложи актуализация само след 3 месеца от влизането на новия бюджет. За съжаление, междувременно инфлацията ще е изяла увеличението на всички социални и инвалидни пенсии.

Мисля, че и потреблението ще се свие. Битовите сметки значително се качиха и това ще намали потреблението на всичко останало до края на зимата при тези цени, каза още експретът.
 
По думите му позитивно би било да ни одобрят Плана за възстановяване и устойчивост, както и да тръгнат Оперативните програми от Брюксел.

Според икономиста от СИПП Кузман Илиев обществото гласува доверие на новото правителство относно бюджета, но забавянето не се оправда.

"По времето на Борисов също се трупаха дефицити. Това, което е жалкото е, че се прави същото, отново има рекордни разходи и огромно задлъжняване, което може да ни вкара в дългова спирала, която да наложи вдигане на данъци. Оказва се, че новото правителство продължава финансовото безумие на старите, но с по-бърз темп”, обяви той.

По думите му притеснително е, че се политизира икономическият процес, а така трудно може да има растеж.